- Å lage en app er ikke vanskelig, men å lage en som faktisk er nyttig, det er vanskelig, sier student Thomas Øvestad.

Dette halve året er han en av studentene som har jobbet med å utvikle apper ved siden av studiene på NTNU.

Gjennom programmet Applab har seks studentgrupper med hver sin app-ide fått kontorplass, støtte og veiledning frem mot en lansering. Målet var at deltakerne skulle ha klar en betaversjon  av appen nå i juni, og håpet til Applab var at det skulle fostre nye suksesser som Funrun og Wordfeud.

- Bare begynnelsen
I går ble vårens Applab avsluttet, og studentene presenterte prosjektene foran et knippe investorer, og spørsmålet er:

- Hvordan har det gått?

- Vi er veldig fornøyd med egen innsats. Vi kjører på videre, dette er bare begynnelsen, sier Øvestad.

Han har jobbet med applikasjonen Actigrid, og har blant annet blogget om prosessen på DN Talent. Da vi møtte dem i mars fortalte de med tindrende øyne om hvordan de ønsket at appen skulle ”skape helsevekst i hele verdens befolkning”.

- Er du like entusiastisk nå?

- Jeg har iallfall ikke blitt mindre entusiastisk, teamet har blitt mye tettere og det at alle gir like mye hjelper å holde troen på dette, sier Thor Billington som hadde ideen i utgangspunktet.

Venter. Actigrid-gruppen venter på å få presentere appen sin.
Venter. Actigrid-gruppen venter på å få presentere appen sin. (Foto: Ole Morten Melgård)
Usynlig arbeid
Læringskurven har vært bratt, og de har brukt mye tid på det de kaller "usynlig arbeid".

- Vi er overrasket over hvor enormt mye som kreves før man lanserer noe. Nå har vi brukt 3-4 måneder bare til å tenke, teste, diskutere med brukere, revurdere og begrense omfanget, sier Øvestad.

De holder fremdeles kortene tett til brystet om hva appen deres egentlig gjør, men røper at det skal hjelpe studenter i Trondheim med å få oversikt over fysiske aktiviteter. I august skal produktet testes mot idrettslaget til NTNU, deretter håper de appen skal spres sakte, men sikkert.

Snapchat-nabo
Studenter, investorer, mentorer og NTNU selv feiret igår med pizza, øl og brus avslutningen av vårens Applab. Det ble også kåret en vinner blant de seks studentgruppene.

Roar Fosse og de andre studentene bak appen Quander gikk av med seieren.

Heller ikke de vil ha på trykk hva appen deres skal gjøre, men man kan si såpass at det er en sosial applikasjon som "bor i samme nabolag som Instagram og Snapchat".  Til høsten skal de presentere applikasjonen for et internasjonalt publikum på IT-messen til Techcrunch i London.

- Målet nå er å få den helt ferdig slik at den kan ligge i Appstore i oktober, sier Fosse som nå er ferdig masterstudent innen bygg og miljøteknikk.

Til høsten begynner han i full jobb i byggebransjen.

- Ikke for Quander AS altså?

- Hehe nei, vi har hatt et mantra i gruppen at vi må legge ned det arbeidet vi føler vi er komfortable med. Ingen bør stryke på eksamen eller selge huset helt ennå, sier Fosse.

 Actigrids beste tips for apputvikling:

  • Fokuser på brukeren, og alt annet vil ordne seg. Det er Google-mantraet, og noe vi har tatt til oss i veldig stor grad iløpet av prosessen.
     
  • Lytt til utviklerne, de har vært gjennom det samme før. En idehaver har gjerne en sterk ide om hvordan appen skal være, og så finner man en utvikler og forteller han alt dette. Men utvikleren har ofte mye erfaring og kjenner prosessen. Vær ydmyk til utvikleren, og innrett deg etter hva de trenger veldig tidlig.
     
  • Mye av arbeidet i starten er usynlig arbeid som handler om å rede grunnen for appen. Dette er viktig arbeid. En vanlig felle innen entreprenørskap er at man løser et problem som ingen egentlig har bruk for at man løser.
     
  • Skaff en fadder! En fadder er noen du kan avtale faste møter med for å passe på at du har progresjon i prosessen. Dette er spesielt viktig i den første fasen. Da mister man fort hodet i detaljer. Fadderen er en som hjelper deg med å strukturere og prioritere alle tingene du vil gjøre.
     
  • ...og en mentor. Mentorer er eksperter på feltet man skal jobbe med og har lang fartstid og mye erfaring innenfor bransjen.  De bidrar med verdifull innsikt som ofte er avgjørende for å lykkes.  Vi har hatt Tom Arnøy og Stig Bakken i Zedge, et IT-selskap so mer en av de største aktørene på androidmarkedet.

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.