– Et fokus på personer og konflikter ødelegger både for politikkutvikling og mulighet for byrådsskifte i Oslo, skriver Libe Rieber-Mohn i en pressemelding fredag ettermiddag.

49-åringen som er gruppeleder for Ap og varaordfører i Oslo poengterer viktigheten av at fylkeslaget står samlet foran lokalvalget neste høst. Samtidig ønsker hun Raymond Johansen hjertelig velkommen tilbake i Oslo-politikken.

Formelt vil valget av toppkandidat bli gjort under nominasjonsmøtet i Oslo Ap 21. eller 22. november. Før dette skal Oslo Arbeiderparti gjennomføre uravstemning og høring. Medlemmene står fritt til å fremme egne kandidater.

SV-fortid

Flere lokallag i Oslo Ap har lansert Raymond Johansen som byrådslederkandidat foran lokalvalget 2015, men selv har han vært taus om eget kandidatur. Nominasjonskomiteen ba om en avklaring, og den kom fredag.

– Det er tid for et skifte. 18 år med borgerlig styre er nok. Det trengs nye tanker og nye ideer, sier han.

53-åringen ble valgt til partisekretær i 2009. Han har tidligere vært statssekretær i Utenriksdepartementet og generalsekretær i Flyktninghjelpen. Johansen er utdannet rørlegger og har fortid som SV-byråd for miljø og samferdsel fra 1992 til 1995.

Johansen er fra Groruddalen i Oslo. Hans onkel er tidligere miljøvernminister Thorbjørn Berntsen og svigerfaren var tidligere Ap-leder Reiulf Steen.

– Han er selve definisjonen på en Oslo-patriot. Jeg har jobbet tett på Raymond i mange år og har stor respekt for ham som type og politiker. Han er jordnær samtidig som han har visjoner, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NTB.

Lederkamp

Når landsmøtet heves i april neste år, vil Arbeiderpartiet på under ett år ha skiftet ut hele ledertroikaen. Jens Stoltenberg gikk i juni. Torsdag kunngjorde Helga Pedersen at hun ikke stiller til gjenvalg som nestleder og fredag fulgte altså partisekretær Raymond Johansen opp.

Til tross for at en lederkabal nå må legges, frykter ikke Jonas Gahr Støre indre konflikter.

– Nei, vi har ingen stridende fløyer i Arbeiderpartiet. Jeg forventer en demokratisk, åpen prosess og er trygg på at utfallet vil bli bra. Vi har en generasjon yngre politikere i Arbeiderpartiet som samtidig er veldig erfarne. Dessuten er det sju måneder til landsmøtet, så vi har god tid, sier han til NTB.

Ny ledelse

Blant nestlederkandidatene er Hadia Tajik favoritt – muligens i tospann med den evige partikronprinsen Trond Giske. Anniken Huitfeldt og Ingvild Kjerkol er andre navn som nevnes.

– Når det gjelder spekulasjonene rundt nestledervervet har jeg ingen kommentar, sier Tajik til NTB.

Til vervet som partisekretær vil Ap primært lete utenfor Stortinget, selv om sekretariatsleder Hans Kristian Amundsens navn kommer opp. Trondheims Rita Ottervik er en annen mulighet. Kilder Dagsavisen har snakket med, trekker i tillegg fram Kjersti Stenseng, tidligere statssekretær og fylkesleder i Oppland. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.