Nå oppfordrer han Ap i Oslo til å droppe å stille med egen ordførerkandidat.

Som Dagens Næringsliv skrev tidligere denne uken, vurderer Oslo Ap dette (Krever innlogging).

Raymond Johansen vil i tilfelle bli den eneste toppkandidaten ved valget, som byrådslederkandidat.

Aarebrot mener imidlertid at Fabian Stang kan fortsette som «gallionsfigur og møteleder», også hvis Ap vinner valget.

Bergenseren er ikke nådig mot det politiske bevissthetsnivået blant Oslos innbyggere.

– Det har irritert meg i årevis hvor viktig ordførervalget i Oslo er blitt. På tross av parlamentarismen, der ordføreren er som en blanding av stortingspresident og konge, en posisjon så til de grader nummer to bak by­­­­råds­­­­­­­lederen, er folk i Oslo blitt forvirret til å tro at ordføreren betyr noe. Det er i hovedsak Høyre som har drevet frem dette ordførertullet med fryktelig mye oppstuss om Fabian Stang i forrige valg, sier Aarebrot.

Han mener det derfor vil være fornuftig av Ap om de «lærer velgerne» opp i form av ikke å stille en egen ordførerkandidat.

– Det vil rette oppmerksomheten mot den virkelige makten. I den første perioden med parlamentarisme førte både Ap og Høyre en hederlig linje med Rune Gerhardsen og Michael Tetzschner i front, sier Aarebrot.

Han ser gjerne at Ap går et skritt lenger enn å legge bort egen kandidat: Han mener Ap kan peke på Fabian Stang som ordfører.

– Ap kan bare si at for dem kan gjerne Fabian Stang fortsette, som en vennlig mann og utmerket gallionsfigur og møteleder. Det er like lite grunn til å skifte ham ut som kong Harald. Det vil nullstille spørsmålet, sier Aarebrot.

Dagens Næringsliv skriver i dag at en meningsmåling viser at Libe Rieber-Mohn, som er på vei ut av Oslo- politikken og ikke ble spurt om å stille som ordfører, er mer populær enn byrådslederkandidat Raymond Johansen (krever innlogging). Meningsmålingen er gjort på oppdrag av Olslo Høyre.

Aarebrot tar målingen som en bekreftelse på hvor riktig det er å droppe ordførerkandidaten.

– Tallene for Raymond Johansen er ganske bra tatt i betraktning at han nettopp er blitt erklært kandidat. Målingen viser at Oslo-velgerne er hjernevasket av velgerbedraget om at ordføreren er viktig, sier Frank Aarebrot.

- Huffda, huffda, utbryter Aarebrots ordfører i Bergen, Trude Drevland (H) når hun får høre valgforskerens dom over Oslo og Fabian Stangs rolle.

- Aarebrot er en klok mann, men her synes jeg han bommer. Du verden hva Fabian Stang gir av kraft og innsats for å promotere Oslo i alt han gjør. Fabian har gjort en fantastisk jobb, fra 22. juli når det krevdes av ham, og siden har han arbeidet meget hardt og målbevisst. Jeg er ordentlig stolt av den posisjonen har fått, sier Drevland.

Hun har forståelse for Oslo Aps ønske om å konsentrere innsatsen om byrådslederposisjonen.

- Det er defensivt, men hyggelig for Høyre hvis de lar være å stille en egen ordførerkandidat. Men jeg er overbevist om at de har tenkt nøye gjennom en slik strategi. Det handler vel om at de stiller en helt ny kandidat som byrådsleder og satser hardt på ham, sier Drevland.

Les også:

Disse aksjene bør du satse på - og droppe  

Latterliggjør Apple-klokken

Northug doblet inntjeningen Northug doblet inntjeningen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.