I hovedstaden er det nå full konfrontasjon mellom Høyre og Arbeiderpartiet om hvordan Arbeiderpartiets forslag til eiendomsskatt vil slå ut for boligeierne i Oslo.

DN har laget en egen skattekalkulator der du kan sjekke selv hvor mye Ap vil gi deg i skatt. Kalkulatoren er basert på Aps egen modell.

Saken fortsetter under grafikken.

Aps byrådslederkandidat, Raymond Johansen, har blant annet i VG kritisert Oslo Høyre for å opptre "misvisende og forledende"  ved å lage en kalkulator over hvordan vestresidens boligskatt vil bli. Skattekalkulatoren finnes på neitileiendomsskatt.no

Se hva Johansen svarer på spørsmål om eiendomsskatt og mye mer påRaymond Johansens profilside i DNs valgportal.

Ap har blant annet reagert på at modellen er basert på et bunnfradrag på tre millioner kroner, som er SVs forslag, og ikke fire millioner, som er Aps forslag. Partiet har også reagert på at Høyre tar utgangspunkt i prisantydning på boligen, og ikke tall fra skattemyndighetene, som Ap legger opp til.

På NRKs Politisk kvarter mandag begrunnet Høyres byrådslederkandidat Stian Berger Røsland dette med at ligningstallene som kommer til å danne grunnlag for Aps skatt, ennå ikke eksisterer.Han mener at det er misvisende å ta utgangspunkt i ligningsverdi for 2013, fordi ligningsverdien vil stige år for år.

Ligningstallene endres fra år til år og vil stige når boligprisene stiger, og falle når boligprisene faller.

Se hva Røsland svarer på spørsmål om eiendomsskatt og mye mer på Stian Berger Røslands profilside i DNs valgportal.

Da DN publiserte skattekalkulatoren første gang i april i år, uttalte leder i Oslo Høyre, Nikolai Astrup, at tusenvis av boligeiere i Oslo kommer til å få seg en overraskelse, og at skatten ikke ville bli moderat som Ap hevder.

På spørsmål fra DN om hvorvidt SVs krav kunne føre til at flere ville bli omfattet, svarte Johansen den gang:

– Min oppgave er å sørge for at Arbeiderpartiet får så stor oppslutning ved valget at vi får mest mulig gjennomslag for vår politikk. Med bunnfradrag på fire millioner og tre promille vil rundt 50.000 boliger bli omfattet.

DN har beregnet hvordan skatten vil slå ut i ulike bydeler i Oslo. Beregningene er basert på ligningstall for 2013, som er de siste tilgjengelige tallene.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.