Antall registrerte arbeidsledige økte med 800 personer i september, melder Nav fredag.

Ved utgangen av september var 74.100 personer registrert som helt arbeidsledige hos Nav. Det er 4600 flere enn på samme tidspunkt ifjor.

Arbeidsledigheten er nå på 2,7 prosent av arbeidsstyrken, mot 2,6 prosent samme tid i fjor.

På forhånd var det ventet at ledighetsraten ville være på 2,7 prosent, ifølge estimater innhentet av TDN Finans hos norske meglerhus.

- Nyhetsbildet domineres av nedbemanning i oljerelaterte næringer, men vi ser ennå ikke noe til dette i statistikken. Nav-statistikken viser, som SSBs statistikk, et fortsatt stabilt arbeidsmarked. Dagens tall var godt i tråd med Norges Banks forventninger, skriver seniorøkonom Kjersti Haugland i en oppdatering fra DNB Markets fredag.

- Vi venter lavere vekst og dermed også høyere arbeidsledighet enn Norges Bank neste år. Likevel tror vi at sentralbanken unngår å kutte renten, ettersom vi også venter at kronen vil svekke seg det nærmeste året, skriver Haugland.

Færre på tiltak

- Økningen i arbeidsledigheten må sees i sammenheng med nedgangen i tallet på deltagere i arbeidsmarkedstiltak, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad i en pressemelding fra Nav.

Inkludert de som var på tiltak var det 86.711 ledige i september. Summen av helt arbeidsledige og deltagere på tiltak gikk ned med 700 personer i løpet av september.

Målt i antall personer økte arbeidsledigheten mest innen ingeniør- og ikt-fag og industriarbeid i september. Bare innen undervisning og blant personer uten registrert yrkesbakgrunn var det nedgang i ledigheten.

Prosentvis økte arbeidsledigheten mest i Rogaland og i Østfold i september, mens nedgangen var størst i Sogn og Fjordane og Finnmark.

Les også:

Nå er sjefen god for 200 millioner

IMF: Verdensøkonomien svakere enn for seks måneder siden

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.