- Arbeidsledigheten fortsetter å øke i fylker som har mange sysselsatt i oljerelatert virksomhet, mens vi ser en mer stabil utvikling i resten av landet, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng i en melding.

I løpet av januar ble det 800 flere arbeidsledige, ifølge sesongjusterte tall fra Nav. Summen av helt arbeidsledige og arbeidssøkere på tiltak økte med 1.100 personer.

I januar har den prosentvise økningen i tallet på helt arbeidsledige vært størst innen akademiske yrker og innen ingeniør- og ikt-fag, mens nedgangen er størst blant personer uten oppgitt yrkeserfaring og innen butikk- og salgsarbeid.

Ved utgangen av januar er 93.300 registrert som helt arbeidsledige hos Nav, en økning på 10.700 fra januar ifjor. Arbeidsledigheten er med dette 3,4 prosent - mot 3,0 prosent på samme tid ifjor. Disse tallene er ikke sesongjusterte.

Summen av helt arbeidsledige og arbeidssøkere på tiltak var 109.300, 14.600 flere enn på samme tid ifjor. Bruttoarbeidsledigheten er dermed 4,0 prosent - 0,5 prosentpoeng høyere enn på samme tid ifjor.

Verst i Rogaland

I januar var det registrert 79 prosent flere helt arbeidsledige i Rogaland enn på samme tid ifjor. Etter Rogaland er økningen størst i Hordaland med 35 prosent, og Møre og Romsdal med 33 prosent.

Samtidig har det vært en nedgang i arbeidsledigheten i flere andre fylker. Sammenlignet med januar ifjor er nedgangen størst i Hedmark med 10 prosent og i Østfold  med fire prosent.

Arbeidsledigheten er no høyest i Rogaland med 4,9 prosent og i Aust-Agder med 4,7 prosent. Oppland og Troms har den laveste arbeidsledigheten, begge fylker med 2,4 prosent.

- Må legge til rette for nye arbeidsplasser

- Vi ser en fortsatt økning av ledigheten. Jobb nummer én for regjeringen er å legge til rette for at det skapes nye arbeidsplasser, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie i en pressemelding etter at de nye Nav-tallene ble publisert.

Økningen er i tråd med det som regjeringen har lagt til grunn.

- Oppgaven er å få de ledige personene til å finne de ledige jobbene, understreker statsråden.

Regjeringen har styrket antall tiltaksplasser med 4.000, sammenlignet med ifjor. Det gir flere arbeidsledige tilbud om midlertidig arbeid og aktivitet.

- Regjeringen legger til rette for nye jobber gjennom et offensivt budsjett og en kraftfull tiltakspakke. Tiltakene er målrettet mot Sør- og Vestlandet. Vi endrer også regelverk når det er nødvendig. Jeg foreslår nå å gjøre det enklere å kombinere dagpenger med utdanning. Det vil gi flere som nå har mistet jobben mulighet til å komme seg inn på arbeidsmarkedet igjen, sier Hauglie.

 

Les også: Lundin selger produksjonsskip

Kjos har ordnet forhåndsbetalingen for 50 nye fly

Asia i dag: Sjokkmelding fra Japan (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN TV: - Det er dette som er fremtiden for oljenæringen i Norge
- Det er dette som er fremtiden for oljenæringen i Norge
Høyres Tina Bru besøkte Lundins leterigg Island Innovator i Barentshavet.
00:55
Publisert: