– Vi ser nå det høyeste ledighetstallet som er registrert på et kvart århundre. Det er dramatisk for et lite land som Norge. Ledighet er sløsing med ressurser. Det har vi ikke råd til, og derfor må vi bekjempe ledigheten, sa Ap-lederen i sin 1. mai-tale i Tromsø.

1. mai-toget, som gikk i strålende solskinn, var det største på flere år i Ishavsbyen. I et tog med mange paroler om ledighet og internasjonal solidaritet var hovedparolen viet havnearbeidere i Tromsø som i snart tre år sammenhengende har vært ute i sympatistreik.

50 nye hver dag

Ikke uventet var ledigheten og regjeringens håndtering av den hovedtema for Støres tale på Stortorget.

Han angrep regjeringen for å ikke å ta situasjonen på alvor og for å bruke 50 millioner kroner hver eneste dag på skattelettelser, samtidig som ledighetskøen øker med 50 nye personer hver dag. Statsminister Erna Solberg (H) vil ifølge Støre ikke høre om en ledighetskrise i Norge

– Det gjelder bare noen områder sier hun. Det har vi hørt før. Det gjelder bare noen andre enn meg. Etter to og et halvt år med denne regjeringen, er det tre ting som har vokst; oljepengebruken, forskjellene og ledigheten, sa Støre.

Ikke personlig krise

Han angrep også finansminister Siv Jensen (Frp) for å snakke om ledigheten som en personlig krise.

– La meg si det slik at også du forstår det Siv Jensen: Ja, for den enkelte er det en personlig krise å være arbeidsledig. Men når 135.000 mennesker er uten arbeid, er det en nasjonal krise. Da må vi handle etter det, sa Støre.

Støre lovte å hente inspirasjon fra Tromsø der de rødgrønne i fjor høst overtok styringen når Arbeiderpartiet skal ut i valgkamp neste høst. Han lovte å reversere endringene i Arbeidsmiljøloven som gjør det lettere å ansette folk midlertidig.

– Vinner Arbeiderpartiet regjeringsmakten i 2017, lover jeg at det mest midlertidige ved regjeringens lovendring, blir lovendringen selv, sa Støre til stor applaus i Tromsø.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

Havforskningsinstituttet oppbemanner

Circle K utsetter Norge-lanseringen

Listhaug vil ha praksisplass til innvandrere

Har du fått med deg denne?

Slik blir den nye terminalen på Gardermoen
Om et år kan du ankomme nye terminal nord på Gardermoen. Bygget preges av moderne arkitektur og nye tanker for hvordan samme terminalbygg kan brukes for både innenlands- og utenlandspassasjerer.
01:51
Publisert: