Det ble 600 flere helt arbeidsledige i løpet av juli, ifølge sesongjusterte tall fra Nav som ble publisert fredag. Bruttoledigheten, som er summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, økte med 2.500 personer.

- Ledigheten fortsatte å stige i juli, sier fungerende arbeids- og velferdsdirektør Kjersti Monland i en pressemelding.

Grunnen til at ikke ledigheten økte mer i juli var at mange startet i arbeidsmarkedstiltak, ifølge Nav.

Øker i alle aldersgrupper

Ved utgangen av juni var 85.400 personer registrert som helt ledige hos Nav. Arbeidsledigheten er dermed på 3,1 prosent, mot 3,0 prosent i juli i fjor. Disse tallene er ikke sesongjusterte, opplyser Nav.

- Den sesongjusterte bruttoledigheten steg med knappe 2500 personer til 94 950. Det var mer enn ventet, og den kraftigste økningen for en enkeltmåned siden 2009, skriver seniorøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets i en oppdatering etter tallene ble kjent.

Ifølge ham er tallene på den svake siden og bekrefter den pågående oppgangen i ledigheten.

- Isolert sett trekker dette i retning av en noe tidligere renteheving enn vi har lagt til grunn, skriver Kjennerud.

DNB har tidligere lagt til grunn et rentekutt i november.

Ifølge Nav har ledigheten økt i alle aldersgrupper, men er størst for personer over 60 år.

Arbeidsledigheten er størst for menn mellom 20 og 24 år. Lavest er ledigheten bland de under 19 år, opplyser Nav.

Størst i Rogaland

I Rogaland har ledigheten økt med 3.500 personer det siste året. Dette tilsvarer en økning på 65 prosent og ledigheten i Rogaland er nå på 3,5 prosent.

For de med ingeniør- og ikt-bakgrunn har ledigheten økt med 2.400 personer. Det tilsvarer 60 prosent flere ledige nå enn for ett år siden.

Blant meglere og konsulenter har ledigheten økt med 23 prosent det siste året, og i industriyrker har ledigheten økt med 21 prosent.

- Ledighetene kommer til å fortsette å øke. Vi kjenner årsaken: det er nedbemanning, særlig inne olje- og gass som ser ut til å spre seg også til andre sektorer i norsk økonomi, sa sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management til DN på onsdag.

Les også: - Ledigheten kommer til å fortsette å øke

Tallene skapte små bevegelser i valutamarkedet. Kronen ble noe svekket i forkant av fremleggelsen.

Se oversikt over alle valutakursene her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNTV: Slik skal de få OL

Slik skal de få OL
I dag bestemmes arrangørbyen for OL 2022 - slik presenterer kandidatene seg.
03:51
Publisert: