Korrigert for vanlige sesongvariasjoner økte arbeidsledigheten med 1000 personer i løpet av september.

- Arbeidsledigheten er likevel lavere enn på samme tid ifjor, seier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

Ved utgangen av september var det registrert 42.000 helt arbeidsledige hos NAV. Dette er en nedgang på tre prosent sammenlignet med september ifjor, og svarer til 1,7 prosent av arbeidsstyrken.

Det var ventet en ledighet på 1,6 prosent, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.

Trang i bygg- og anlegg
Arbeidsledigheten økte særlig blant bygg- og anleggsarbeidere, men også blant industriarbeiderer sees en liten økning.

Ifølge ferske prognoser faller markedet for byggebransjen med rundt 20 milliarder kroner i år og neste år. Opp mot 15.000 jobber kan forsvinne.

Les også: Krise for byggebransjen

Det er nå 30 prosent flere arbeidsledige innan bygg og anlegg enn på samme tid ifjor.

Flest unge menn
Arbeidsledigheten øker mest for menn under 30 år, i denne gruppen har det blitt 10 prosent flere arbeidsledige siden septembre ifjor. Dette gjenspeiler at mange menn arbeider innen konjunkturutsatte yrker i bygg og anlegg og i industrien.

Blant kvinner synker arbeidsledigheten i alle aldersgrupper.

Ingen nye jobber
Det ser ikke ut til at situasjonen i bygg- og anlegg vil bedres på en stund.

I løpet av september ble det registrert 16 prosent færre ledige stillinger enn på same tid i fjor. Nedgangen har kommet innen de fleste yrkesgrupper, men er sterkest innen industriarbeid og bygg og anlegg.

I løpet av september ble det lyst ut 34 prosent færre ledige industristillinger sammenlignet med samme måned ifjor. I bygg og anlegg var nedgangen på 30 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.