Tre kamper før Eliteserien i fotball er halvspilt ligger det nyopprykkede laget Ranheim bare et poeng bak Rosenborg på 2. plass. Ranheim har rundt 17 millioner i budsjett, og det er cirka ti prosent av norsk fotballs mest meritterte klubb og «storebror» i Trondheim. Det betyr lønnstak på 25.000 kroner, og det krever at spillerne har jobb og studier ved siden av idretten.

1 Er sesongen en sensasjon for deg?

– Jeg vet ikke om jeg vil bruke det ordet, men vi er positivt overrasket over at vi har åpnet såpass bra som vi har gjort. Jeg skjønner at folk bruker ordet sensasjon. Men det er nyopprykkede lag som har åpnet bra før og det kan forandre seg. Da er hele åpningen glemt.

2 Dere har et budsjett som er rundt ti prosent av Rosenborg sitt. Hva betyr det for satsingen?

– Våre spillere må være enda mer strukturerte og har mindre tid til hvile, på grunn av jobb og studier. Men de har også noe «vettugt» å gå til ved siden av idretten. Det er plusser og minuser, men det er klart det er en krevende hverdag. Selv om vi ikke kan måle oss i ressurser og lønn er det mye som kan sammenlignes med det de beste gjør. Trening er gratis.

3 Dere slår en rekke klubber med heltidsproffer. Hvorfor lykkes dere?

– Det sier seg selv at det skrives og snakkes om at vi ikke er proffer. Men det er liten forskjell på hva vi gjør når vi trener og først er på plass og holder på med idretten vår. Samhandling er viktig for meg. Vi er en gjeng der alle har helt klare arbeidsoppgaver og jobber hardt for hverandre.

4 Er innstillingen til det å jobbe og studere ved siden av fotballsatsingen for dårlig i norsk fotball?

– Det vet jeg ikke. Jeg skulle jo også ønske at vi hadde hatt muligheten til å ha spillere som prioriterer idretten litt mer. Men jeg mener at alle har godt av å gjøre noe ved siden av. Man kan ikke trene hele tiden og fotball er en idrett som krever restitusjon. Det å fylle hodet med noe annet enn fotball er lurt og det er viktig å bygge en annen karriere, for en dag tar fotballkarrieren slutt. Og det betyr struktur i hverdagen. Det tror jeg er viktig for unge spillere spesielt, så de ikke for tidlig får en opplevelse av livet dreier seg om fotball og playstation. Det er ikke sunt for noen.

5 Er du redd for at mange spillere forsvinner etter en god sesong?

- Selvsagt vil alle fristes av et eventyr i større klubber og mer action rundt. Det er menneskelig og naturlig. Når man har gjort det bra blir spillere ekstra attraktive, men vi går ikke rundt og er redd for dette. Vårt mål er å utvikle spillere til enda høyere nivå.(Vilkår)