- For meg er jobben en livsstil. Så tar jeg heller «sommerjobb» hos meg selv noen uker, sier Atle Sommerfeldt fra Skudeneshavn til DN.

60-åringen driver selskapet Spaniasommer sammen med kona, noe han har gjort i 15 år.

- Å lære opp en ferievikar koster mye tid og penger, så da gjør jeg heller jobben selv. Nå er jeg her i Altea i Spania på ferie, men jeg setter av to-tre timer hver dag til jobbing. Fra klokken 08 til 11 har jeg kontortid - og så tar jeg fri resten av dagen. Det er noe jeg lever greit med, sier Sommerfeldt på mobil fra bassengkanten.

Han er definitivt ikke den eneste som ikke klarer å logge helt av i ferien:

Hver femte arbeidstaker planlegger å jobbe mens de egentlig har sommerferie. Like mange er forberedt på å måtte jobbe hvis noe skulle skje.

Det viser en fersk arbeidslivsundersøkelse som YouGov har utført for ledertreningsselskapet Dale Carnegie Training Norge.

- Ikke overraskende, men skremmende. Når du er på ferie, vær på ferie. Jobbprestasjonene blir ikke bedre av å jobbe i ferien, det gjør heller ikke familierelasjonene, sier Ingrid Schjelderup Bygland i Dale Carnegie Training.

- Krysspress

- Vi presterer ikke bedre verken som individ eller som organisasjon hvis vi jobber i ferien. Snarere tror jeg det bidrar til et krysspress mellom jobb og familie som gir den enkelte dårlig samvittighet, og som på sikt fører til dårligere prestasjoner, sier Bygland.

Atle Sommerfeldt har imidlertid et annet syn på saken:

- Jeg har 14 dager ferie nå, men selv om jeg jobber litt hver dag, føler jeg at jeg har mye fri sammen med familien. Når man driver et lite firma er det nesten umulig å skru 100 prosent på «ferieknappen». Vi kan ikke være helt utilgjengelige for kundene våre i to uker. Da leverer vi et dårligere produkt, sier han.

Han driver en serviceportal for boliger i Spania, og har helt siden 2002 hjulpet boligeiere i Spania med å få solgt/leid ut boligen deres.

- Sånn sett kan man jo si at vi er nærmere markedet vårt her enn hjemme i Skudeneshavn, der vi bor. Men vi har hatt feriebolig i Altea siden 2008 og klarer fint å ta skikkelig ferie også - selv om jeg har innredet et lite kontor i kjelleren, sier han.

- Kan ikke bare stoppe virksomheten

- Jeg tror dette er den nye måten å jobbe på, i alle fall for en del gründere og andre som driver småselskaper. Man kan ikke bare stoppe virksomheten noen uker og ta full ferie. Det er ikke slik ting fungerer, sier Atle Sommerfeldt.

52 prosent av de spurte i undersøkelsen sier at de ikke planlegger hva de skal gjøre de første ukene når de er tilbake fra ferie, før de drar.

Bare 11 prosent gjør dette fullt og helt, mens 32 prosent sier de delvis gjør dette.

Ingrid Schjelderup Bygland i Dale Carnegie Training.
Ingrid Schjelderup Bygland i Dale Carnegie Training.
 

- Det er flere fordeler ved å planlegge hva vi skal gjøre etter ferien. Kanskje oppdager du da at det er helt unødvendig å jobbe i ferien. Vet vi hva vi skal gjøre, er det lettere å komme ordentlig i gang når vi er tilbake, og vi blir mer produktive. Vi presterer rett og slett bedre, sier Ingrid Schjelderup Bygland.

- Har ikke lært seg å si nei

Hun peker på at mobil og internett gjør at vi nå kan jobbe hvor som helst når som helst, men undersøkelsen viser også at mange er på arbeidsstedet sitt i ferien.

- En grunn til at noen jobber i ferien kan være at de ikke har avklart forventningene med nærmeste leder eller kolleger, eller at dårlig planlegging ligger bak med tanke på å prioritere arbeidsoppgaver før de reiser på ferie, sier Bygland.

Av undersøkelsen kommer det også frem at det er blant de under 34 år (32 prosent) hvor flest har planlagt å jobbe i ferien sin.

- Det er ikke overraskende. Unge mennesker har nok ennå ikke lært seg å si nei, eller opplever at de er i posisjon til å si nei eller til å avklare forventninger med lederen sin. Tydelig kommunikasjon og forventningsavklaring er avgjørende for alle for å nå mål og prestere bedre, sier hun.

 

For å klare å logge helt av med god samvittighet i sommerferien, har Dale Carnegie Training fem ferievettregler:

1) Avklar forventninger.

2) Prioritér, prioritér, prioritér.

3) Delegér og lag gode rutiner for ferieavvikling.

4) Planlegg høsten, og rydd unna. Sørg for å booke møter og leveranser for høsten i kalenderen.

5) Vær på ferie når du er på ferie.

 

Les også på DN.no:

Sjømatselskapenes produksjons­kostnader er ­nesten doblet på ti år: Advarer mot «kostnadskarusell» dnPlus (DN+)

Nå fraråder han norske studenter å studere medisin i Polen dnPlus (DN+)

Lastet med oljepenger har Helge Lund skutt inn 43 millioner kroner i et investeringsselskap som også skal gi gaver til veldedige formål. Starter eget selskap dnPlus (DN+)

Søkerstrøm til Kiwi i Oslo, men Maxbo-lederen i Balsfjord fikk bare én søknad da han skulle ha ny butikksjef  

Gir gullkort til konkurrentenes gjester

Asia i dag: Soros advarer mot «Black Friday»  

 

Anbefalt av DNtv:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Om den store "brexit"-uroen, endelig åpnet et vindu seg i finansmarkedene og er de over 60 verdt en ekstra ferieuke?

Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.