- YS Arbeidslivsbarometer 2015 kommer til å vise en økende utrygghet i det norske arbeidsmarkedet. Flere er bekymret for å miste jobben og færre svarer at det er lett å finne en jobb som er minst like god.

Det sier instituttdirektør Arild H. Steen ved Arbeidsforskningsinstituttet til DN.

Jakob Nielsen har jobbet i Rolls Royce i Bergen, som selger på motor, i nesten ti år. Om to uker er det slutt.

- Tidlig i sommer dukket det opp en spennende mulighet, og jeg tenkte: «Ja, hvorfor ikke?». Nå begynner jeg i ny jobb som selger i Rapp Marine, som lager kraner og vinsjer til skipsverftsindustrien - og vi har bestemt oss for å flytte nordover til Bodø, selv om jeg hadde muligheten til å ha hjemmekontor i Bergen og pendle, forteller Jakob Nielsen.

Bergenseren er ikke redd for å «hoppe ut i det med begge bena», som han selv sier.

- I et så tøft arbeidsmarked som det er nå, er det naturlig å tviholde på jobben sin. Jeg ser at folk holder på ansienniteten sin så godt de kan, trygghet er viktig for mange. Du sitter ganske trygt i jobben din etter 10 år, men du kan ikke stoppe opp for det. Av og til må man ta noen sjanser, sier Nielsen.

- Sitter midt oppi krisen

Familien var positiv til at han byttet jobb. Kona ville heller at de skulle flytte til Bodø, hele gjengen, i stedet for at ektemannen skulle bli pendler - og nå er pakkingen i full gang hjemme på Sotra utenfor Bergen.

- I likhet med mange andre sitter jeg midt oppi den krisen vi ser nå. Hele maritim bransje er konkurranseutsatt. Likevel må man gripe de sjansene man får. Tenk på de som byttet jobb for halvannet år siden og gikk inn i oljebransjen - en bransje som ble sett på som en av de sikreste i hele verden! Ting kan snu fort, sier Nielsen.

YS Arbeidslivsbarometer blir presentert på YS-konferansen 14. oktober, men allerede under Arendalsuka lettet Arbeidsforskningsinstituttet litt på sløret.

- Et klart flertall mener at situasjonen for norske arbeidstakere har blitt dårligere det siste året. Det er et klart vendepunkt. Arbeidstakere opplever større utrygghet og mener regjeringen har gjort en svak innsats, sier instituttdirektør Arild H. Steen.

- Setter pris på at man har en jobb

Han understreker at mobiiliteten normalt er god i arbeidsmarkedet i Norge, siden «sikkerhetsnettet» er så godt. Skulle man være så uheldig å miste jobben, får arbeidsledige en høy kompensasjon i motsetning til i mange andre land.

- Men risikoviljen blir selvfølgelig mindre når jobbtilbudene blir færre. Folk frykter at det blir vanskeligere å finne en like bra jobb igjen hvis man sier opp sin gamle, sier Steen til DN.

Også konsernsjef Maalfrid Brath i ManpowerGroup har merket seg at mobiliteten har sunket i arbeidsmarkedet.

- Det er færre jobber å søke på, og det er flere søkere til hver jobb. Kampen om de gode jobbene er beinhard om dagen. Derfor tenker folk seg om en ekstra gang før de blir arbeidssøkere. Man sier ikke opp jobben sin før man har noe annet å gå til - og det synes jeg er smart, sier Brath.

Hun har inntrykk av at man mer enn noen gang setter pris på at man har en jobb.

- Jobben er jo en utrolig viktig del av livet vårt. Det er veldig viktig å ha en jobb å gå til, sier hun.

Maalfrid Brath tror flere i tiden fremover må tenke utenfor boksen for å gå fra arbeidsledig til arbeidstaker:

- Av og til lønner det seg å tenke nytt, tenke på flere mulige karriereveier - for arbeidslivet er i endring. En del må regne med å omskolere seg, men det er viktig å tenke positivt: Mister man jobben i en bransje, åpner det for mange nye spennende muligheter, understreker ManpowerGroup-sjefen.

Les også:

Sissener om MDG: – De er en gjeng suppehuer  

Økonomer: Etter nøyaktig syv år vil nullrente-æraen være over

Se DNtv: Fem øvelser for raskere løpsprestasjon

 

Fem øvelser for raskere løpsprestasjon
Tidligere landslagsløper i langrenn Siri Helle viser enkle og effektive øvelser som trener opp hurtighet.
01:44
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.