- Det er begrenset hvor mange vi klarer å rekruttere i området rundt oss. Derfor prøver vi å trekke til oss folk utenfor fylket og vise at det går an å ha en spennende IT-faglig jobb i Sogn og Fjordane, sier seniorrådgiver Rune Kjørlaug ved Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi).

Systemutviklingsavdelingen til Difi i Leikanger opplever hard konkurranse om IKT-hodene, forteller han. Dette til tross for at Nav-tall viser at ledigheten øker mest innenfor ingeniør- og IKT-fag.

- Vi har en seksjon med 20 personer, en blanding av unge og eldre. Akkurat nå utlyser vi to stillinger. Vi har kontinuerlig behov for arbeidskraft, sier Kjørlaug.

Som følge av kampen om flere ansatte med IKT-kompetanse, lokker Difi i Leikanger hver sommer studenter til det de kaller DifiCamp - et sommerjobbtilbud for studenter.

I sommer er tolv studenter tatt inn, ti av dem fra NTNU.

- Vår utfordring er å gjøre dem klar over at det eksisterer jobber utenfor de store byene, sier Kjørlaug.

Må være tidlig ute

Tre av studentene som har sommerjobb i Difi er Kathrine Steffensen (23), Ingrid Watnedal Myrann (26) og Stian Hegerland Hagen (23). Alle tre studerer informatikk ved NTNU.

Fra venstre: Ingrid Watnedal Myrann, Stian Hegerland Hagen og Kathrine Steffensen.
Fra venstre: Ingrid Watnedal Myrann, Stian Hegerland Hagen og Kathrine Steffensen. (Foto: Difi.)
- Vi får en smak på arbeidslivet og god erfaring, sier Steffensen.

Ifølge studentene er det generelt ikke lett å få en relevant sommerjobb.

- Du må ha kommet langt på studiet og være veldig tidlig ute. De fleste har en søknadsprosess før jul, sier Myrann.

- Det finnes jo selskaper som allerede har funnet folk til sommerjobb neste år, legger Hagen til.

Synlige, store bedrifter

Både Difi-rådgiver Kjørlaug og de tre studentene peker på at de store bedriftene er tidlig ute med å rekruttere studenter. Ikke bare til sommerjobb, men også til fast jobb etter endte studier.

- Særlig de store bedriftene som er veldig synlige. Rekrutteringsprosessene begynner i oktober, sier Steffensen.

- Litt av utfordringene vi har er at når studentene har kommet opp på fjerde og femte året på studiet, er det veldig mange som har karrieren peilet ut. Vi sitter med et inntrykk av at de fleste har fått tilbud om jobb før de er ferdig med mastergraden, sier Kjørlaug.

Difi, som er en statlig bedrift, kan ikke rekruttere på denne måten. Dette er noe av grunnen til at konkurransen om kompetente ansatte oppleves som stor.

- Vi må gjennom en utlysning og det er sjeldent vi kan tilby en jobb et år før man skal tre inn i stillingen. Vi er avhengige av å etablere et forhold til arbeidstakerne tidligere, slik at de vil komme til oss og venter til det er en ledig stilling, sier Kjørlaug.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Her kjører DNs anmelder «verdens beste» bil

- Det buldrer og braker og man blir presset tilbake i stolen
Ikke rart DNs bilanmelder synes dette er verdens beste bil.
03:15
Publisert: