– Velger du å gå på et arrangement som strider mot smittereglene, kan arbeidsgiver ha saklig grunn til å pålegge hjemmekontor, sier Agathe Løwenborg, som er arbeidsrettsadvokat og partner i advokatfirmaet Arntzen de Besche.

Hun forteller at Obos-sjefens avgjørelse om å pålegge ansatte som har deltatt i demonstrasjon nå hjemmekontor er innenfor arbeidsgivers styringsrett.

Søndag kom konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj med en tydelig beskjed til sine ansatte: «Dersom din samvittighet tilsier at du deltok eller vil delta i demo så støtter vi det valget, men du får 10 dagers jobbkarantene med hjemmekontor og oppfordrer til selvpålagt karantene på fritiden.».

Budskapet kom to dager etter at opptil 15.000 mennesker deltok i demonstrasjon i Oslo mot politivold og rasisme.

– Vi så hvordan dette utartet og hvor mange mennesker som kom. Vårt fremste hensyn er å ta vare på helsen til de ansatte i denne situasjonen. Dette har vakt stort engasjement og det er sannsynlig at noen av våre ansatte deltok på denne demonstrasjonen. Da må vi håndtere det da de ansatte kommer tilbake på jobb på mandag. Og da blir det karantene og hjemmekontor på dem som eventuelt har demonstrert, sa Siraj til DN søndag formiddag.

Obos har 2632 ansatte – 1694 av dem jobber i Oslo, ifølge hjemmesidene.

– Saken er i en grensedragning mellom arbeidsrett og ytringsfrihet. Saken har en side mot arbeidsretten, og arbeidsgivers spillerom. Nærmere bestemt om arbeidsgiver i kraft av styringsretten kan pålegge hjemmekontor for å hindre smittespredning på arbeidsklasse. Jeg mener at det er innenfor av ham å pålegge hjemmekontor, sier Løwenborg.

Helseminister Bent Høie fastslo i forkant av demonstrasjonen at det er brudd på smittevernreglene å delta. Det stoppet ikke demonstranter i blant annet Oslo, Bergen og Stavanger hvor flere tusen møtte opp.

– Alminnelig lojalitetsplikt

Løwenborg sier at det juridisk sett ikke spiller noen rolle når arbeidsgiver, i dette tilfellet Obos, kommer med en beskjed om pålagt hjemmekontor.

– Men det hadde vært ryddigere dersom de ansatte hadde blitt informert på forhånd, da hadde de selv kunne vurdere risikoen før de dro, sier hun.

– Har arbeidsgiver krav på å vite hva en ansatt gjør på fritiden?

– Arbeidsgiver har ikke noe krav på å vite hva ansatte gjør på fritiden, men de ansatte er bundet av en alminnelig lojalitetsplikt i arbeidsforholdet. Jeg mener at denne lojalitetsplikten kan tilsi at de ansatte bør informere arbeidsgiver dersom de har deltatt på tilstelninger som er i strid med smittevernsreglene og dermed kan øke smitterisikoen på arbeidsplassen, sier Løwenborg.

Hun mener det vil være vanskeligere å gi generelle pålegg om hjemmekontor uten visshet om at de ansatte har brutt eller oppholdt seg på steder i strid med smittevernreglene.

– Dette gjelder for eksempel for ansatte som har vært på stranden eller i en park den varme pinsehelgen, opplyser Løwenborg.

-Da kan vi få en superspreder-situasjon

Assisterende direktør i Helsedirektoratet Espen Nakstad i Helsedirektoratet fortalte til NRK at han frykter den store deltagelsen kan føre til et nytt hopp i smittetallene.

– Samler man mye folk på ett sted, er sannsynligheten for at en av dem kanskje er syk, uten at vedkommende selv vet det, ikke neglisjerbar. Da kan vi få en superspreder-situasjon, hvor man er tett på hverandre, og en person smitter veldig mange. Da har vi plutselig et lite utbrudd i Oslo, og det ønsker vi å unngå, sa Nakstad til kanalen.

Arbeidsgiver kan, ifølge Løwenborg, ikke nekte deg å reise på en privatreise, men kan forby jobbreiser. Ansatte har heller ikke muligheten til å nekte å komme på jobb på grunn av smittevernhensyn.

Statssekretær i demonstrasjon

Statssekretær Saida Begum (H) i Arbeids- og sosialdepartementet deltok i fredagens demonstrasjon. Det meldte TV 2 søndag ettermiddag. Hun opplyste til tv-kanalen at hun deltok fra sidelinjen og overholdt smittevernregler.

«Jeg deltok i demonstrasjonen til støtte for George Floyd fordi det er vår fordømte plikt å si ifra når vi ser rasisme. Enten det rammer oss eller andre. Enten det er systematisk rasisme eller hverdagsrasisme», skrev hun i en sms til kanalen.

Hun høster likevel kritikk fra Frp-politiker Jon Helgheim som forteller til TV 2 at han skal sende spørsmål til statsråd Torbjørn Røe Isaksen.

– At noen i den politiske ledelsen setter helse og arbeidsplasser i fare er grovt. Det er sjokkerende og dårlig dømmekraft, sa Helgheim til TV 2.

Protester verden over

Amerikanske George Floyds død 25. mai har ført til protester i storbyer verden over. I amerikanske byer som Minneapolis og Washington, D.C. har staten sendt ut nasjonalgarden for å bryte opp opptøyer.

Politiet i Göteborg måtte søndag pågripe flere etter demonstrasjonen i byen. Deltagere hadde kastet flasker mot politiet og vindusruter ble knust. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.