Onsdag gikk startskuddet for DNs årlige gasellekåring, kåringen over Norges raskest voksende bedrifter. Utover høsten skal alle fylkenes, og til slutt Norges, fremste vekstbedrift kåres.

Først ut var gasellekonferansen på Quality Hotel Expo Fornebu, der gasellevinnere fra Akershus og Østfold ble kåret. Til sammen er det i år 3037 gaseller, det høyeste antallet på ni år. 12 prosent av dem holder til i Akershus, mens fem prosent kommer fra Østfold.

«Åpenbar og stor mulighet»

– Vi har passert det kritiske vippepunktet. Teknologi fjerner nå flere jobber enn det som skapes, sa partner Bård Amundsen i Differ, et selskap som jobber med implementering og opplæring av virtuelle roboter.

Amundsen snakket om effekten innføring av roboter har på storsamfunnet.

– Det er ikke veldig oppløftende. Det er en voldsom distribusjon som feier innover oss. Vi ser at advarselen fra storsamfunnet er voldsom innen dette feltet, sa han.

Han avslørte at når de spør store virksomheter hvilke prosesser de selv kan fjerne og erstatte med robotics, er svaret gjerne at omtrent 30 prosent av årsverkene kan tas vekk.

Amundsen trakk også frem at kunstig intelligens snart når menneskers hjernekraft.

– Mange har pekt på det som en stor trussel, men vi ser på det som en åpenbar og stor mulighet. Nå er det her, og hvis vi ikke får ut fingeren snart, så tar det oss skikkelig. Vi må være raske, gå foran og prøve. De virksomhetene som holder tilbake går sakte, men sikkert ned, da de ikke har innovasjonskraften som trengs, fortalte han.

Han nevnte flere fordeler med roboter i arbeidslivet.

- Roboten har mye lavere kostnader enn et menneske, og kostnadene er fortsatt på vei nedover. En robot har heller ikke fri, mammaperm eller har en dårlig dag, sa Amundsen. (Vilkår)