Anne-Karin Sogn beholder lønnen på 1.429.000 kroner når hun nå går på dagen. Det dreier seg om lønn i oppsigelsestiden på tre måneder, pluss ni måneders etterlønn.

– Dette er i henhold til avtalen som ble fremforhandlet da hun ble ansatt i 2011, sier styreleder Cato Hellesjø.

Fjellinjens direktør Anne-Karin Sogn må gå etter en rekke kritikkverdige forhold.
Fjellinjens direktør Anne-Karin Sogn må gå etter en rekke kritikkverdige forhold. (Foto: Javad Parsa)

Danny Chaudry i Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) er ikke imponert.

– Det er helt topp at hun får sparken, det er på tide å rydde opp. Fjellinjen har veldig høye lønninger som bilistene må betale. At hun i tillegg får med seg et års lønn når hun får sparken er helt tåpelig, hun kan nå leve et luksusliv uten å jobbe på bilistenes bekostning, sier Chaudry.

Brøt lover og regler

Slik begrunner styret i Fjellinjen as avgangen:

«Fjellinjens styre besluttet i sommer en gjennomgang av pengebruken i selskapet. Rapporten som er utarbeidet av Deloitte viser at kostnadene har gått ned, men avdekker samtidig kritikkverdige forhold. Som følge av dette har Anne-Karin Sogn blitt enig med styret om at hun fratrer som administrerende direktør.»

Konsulentselskapet Deloitte skrev blant annet dette i rapporten:

«Det er tilfeller av at ansatte med samme eller lavere stillingsnivå har godkjent hverandres utlegg. Vi har også observert ett tilfelle av at en ansatt har godkjent et utlegg på vegne av sin overordnede.»

«Fjellinjen bekrefter at selskapet har brutt lover og regler for anskaffelser og innleie. I tillegg har det vært for dårlige rutiner ved ansettelser.»

Fjellinjen tidoblet bruken av eksterne konsulenter under Sogns ledelse. Det skapte sterke reaksjoner da blant annet NRK avslørte at Sogn hyret inn en eks-kollega fra Telenor, Karen Johanne Strømstad, som konsulent uten noe form for anbud. På et knapt år, i 2017 og 2018, fakturerte Strømstad Fjellinjen for til sammen 1,9 millioner kroner.

Men tross konsulentbruken har Sogn redusert Fjellinjens driftskostnader fra 2011 til 2018 fra 247 millioner kroner til 190 millioner kroner. Det var ikke nok til å berge jobben, selv om Sogn får ros av styreleder Hellesjø.

– Jeg vil takke Anne-Karin Sogn for en svært god jobb med å ta Fjellinjen gjennom en viktig utviklingsperiode for selskapet med reduserte kostnader, ny teknologi og fornøyde kunder. Hun har vært en effektiv leder med stor gjennomføringskraft og hun har vært svært viktig i utviklingen av Fjellinjen, sier Hellesjø i en pressemelding.

Finansdirektør Magne Liestøl Larsen går inn som fungerende administrerende direktør. Men stillingen som toppsjef i selskapet skal nå lyses ut.

Nå kan Bygdøy bli «gated community». –Bygdøy blir litt ekstra sikkert med den nye bomstasjonen, sier Odd Kalsnes i Privatmegleren
—Bygdøy blir litt ekstra sikkert med den nye bomstasjonen, sier Odd Kalsnes i Privatmegleren
02:56
Publisert:

Fjellinjen as er Norges største bompengeselskap og står for innkreving av bompenger i Oslo og Akershus, og selskapet eies av Oslo kommune (60 prosent) og Akershus fylkeskommune (40 prosent).(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.