Likelønnsspørsmål blir tema i vårens lønnsoppgjør, som starter senere denne måneden. Hauglie presiserer at det overhodet ikke er hennes rolle å uttale seg om partenes kommende forhandlinger.

– Men det er verdt å vurdere rapporteringsplikt for å tydeliggjøre den delen av lønnsforskjellen hvor man ikke kan se noen annen forklaring enn kjønn, sier hun.

Hauglie mener en vesentlig del av lønnsforskjellene mellom kvinner og menn skyldes ulike valg – av utdannelse, sektor man arbeider i eller bruken av deltid. Her har Høyre-statsråden ingen planer om reguleringer av folks egne valg.

– Men ifølge forskerne kan seks-syv prosent av ulikhetene i lønn ikke forklares med de ulike valgene – det er ikke andre forklaringer enn ulike kjønn, sier hun.

Det er her statsråden gjerne vurderer å gi bedriftene telle- og rapporteringsplikt som mulig tiltak for å oppnå redusere lønnsforskjeller.

Rykke fra

DN har omtalt LOs bekymring for at lønnsforskjeller etter kjønn nå vil øke som følge av bedre økonomiske tider med høyere lønnsvekst.

LO-lederen og LOs representantskap målbar bekymringen i februar. Den ble gjentatt av LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad i DN denne uken.

Uroen gjelder særlig at de såkalte frontfagene eller industrien kan oppnå betydelige lokale tillegg, tillegg kvinnedominerte yrker i handel og tjenesteyting ikke har tradisjon for å få.

Onsdag ble flere regjeringsmedlemmer utfordret om å svare på hva de kunne gjøre for likelønn og likestilling gjennom spørsmål stilt i Stortingets spørretime. SV-politikerne hadde flest spørsmål.

– Et viktig skritt er å få opp organisasjonsprosenten i privat tjenesteyting, sier SV-leder Audun Lysbakken selv om løsningsmulighetene.

SVs Kari Elisabeth Kaski viste til OECD-tall som peker mot at den økonomiske veksten i Norge kunne vært 15–30 prosent høyere om kvinner hadde samme yrkesfrekvens som menn. Hun ville vite hva finansminister Siv Jensen kunne bidra med for å ta ned yrkes- og lønnsgapet i Norge og å styrke den økonomiske veksten.

– Deltidsansatte tjener mindre enn heltidsansatte i samme yrke. Skal forskjellene reduseres, må deltiden tas ned, sa Kaski.

– Vi får glede oss over at andelen som går fra deltid til heltid nå øker. Men det er nå engang sånn at det bare er en liten del av kvinnene som jobber deltid som gjør det ufrivillig sa Jensen.

Finansministeren sier det er et uttalt mål for regjeringen å tilrettelegge for mest mulig heltid.

– Men det er nå engang slik at familiene har ulike preferanser, sier finansminister Siv Jensen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Thor Chr. Jensen: Dette er den egentlige grunnen til at Norwegian henter 3 milliarder
01:30
Publisert: