Daniel Walker (64) har jobbet med mennesker og HR-strategi for store selskaper som Gap, Apple, Bloomingdales og Ralph Lauren.

Han har omtrent ikke snakket for forsamlinger på fem år, men torsdag gjestet han Fornebu og lederkonferansen Plan B, i regi av Questback.

- Hadde jeg ikke kjent Frank (Møllerop, sjefen i Questback), hadde jeg ikke vært her, sier Walker til DN.no, og antyder at ikke foredrag er det morsomste han gjør.

Apple-sjef

Walker var en av Steve Jobs nærmeste medarbeidere i syv år, blant annet som Chief Talent Officer i Apple.

En stillingstittel han for øvrig fant på selv.

- Jeg tenkte jeg bare kunne være han «Dan på HR», men de ville jeg skulle ha en tittel. Så jeg fant på Chief Talent Officer. Den tittelen sier alt og ingenting. Den var perfekt, sier han.

Den tidligere Apple-toppen Daniel Walker (64) gjestet torsdag Scandic Fornebu og lederkonferansen Plan B.
Den tidligere Apple-toppen Daniel Walker (64) gjestet torsdag Scandic Fornebu og lederkonferansen Plan B. (Foto: Per Ståle Bugjerde)
Han vil ikke snakke mye om Apple og tiden etter han sluttet der i 2005, men fra scenen sier han mange varme ord om Apples avdøde toppsjef.

-Jeg så ham aldri gjøre noe uprofesjonelt, han brøt ingen lover. Han var en helt av en sjef.

- I love him, I miss him.

- Få gode ledere

Ifølge Walker finnes veldig få gode ledere, og han er klar på hva en god leder er.

- Gode ledere har gode verdier og utvikler en krystallklar strategi som tåler en smell. Gode ledere bryr seg ikke om pengene, de bryr seg om produktet og menneskene og slutter aldri å gjøre disse bedre. De har en nådeløs lidenskap, sier Walker.

Han nevner Steve Jobs som en av få fremragende ledere.

- Hva er et talent for deg?

- Når jeg har sett etter talenter, har jeg sett etter de som ikke er oversensitive. De som klarer å ta kritikk, ikke er pyser, de som gir respons og klarer å forsvare sin posisjon. Og som helst har en historie med suksess bak seg. Jeg tror på bakgrunn. Jeg tror du kan få mye ut av en person hvis du setter deg ned, ser personen i øynene og snakker med dem om hva som får dem til å jobbe, sier Walker.

Sparket headhunterne

Da han var HR-sjef i Gap, sparket han hele rekrutteringsavdelingen.

- Jeg var den første personen i Amerika, og jeg tror i verden - nei, jeg vet i verden - som forbød bruk av headhuntere. Da vi skulle bygge nye Gap forbød jeg alle headhuntere. Punktum. Vi bygget heller vårt eget rekrutteringsapparat.

- Hva gjorde dere annerledes?

- Vi drev dette på måten et fremragende militære ville drevet sine spesialstyrker. Alle mine folk var eksepsjonelle. De hadde alle høy IQ, de fleste snakket flere språk, de var spesielle. De kunne alle ha jobbet for spesialstyrkene. De hadde fremragende instinkt og intuisjon, og var flinke talentjegere. Jeg vil at konsernsjefen skal ha ansatte han bryr seg om. At han våkner opp og lurer på om ingeniøren Freddy har det bra, og sjekker om han har det bra. Jeg vil at mine folk skal finne Freddy, og at Freddy skal forlate stedet han er og komme hit, sier han.

- Hvordan finner du «Freddy»?

- Ved å ha fremragende jegere.

Mener HR-bransjen trenger fornyelse

Walker er kjent for å være kontroversiell. Han hater hva andre innen HR elsker, og omvendt.

Han kjenner ikke noe til HR-sektoren i Norge, og om den er annerledes enn i USA, men han har et generelt budskap.

- HR-bransjen trenger å fornye seg. Det er den minst imponerende gruppen jeg har sett i mitt liv, og jeg har fulgt med i 40 år, sier han fra scenen på Scandic Fornebu.

- Konsernsjefer liker ofte sine HR-ansatte, men synes ikke de tilfører selskapet så mye. Dette er det gjort undersøkelser på, fortsetter han.

Han sier HR-ansatte skal finne gode talenter til selskapet, ikke «sitte med en masse papirarbeid».

Les også: Ledere sviktes av sine egne dnPlus

- Mange sliter med overgangen

- Walker har hengt seg på og spissformulerer en diskusjon som har gått lenge, sier Even Bolstad, leder i HR Norge.

Han vil ikke si at Walker tar helt feil.

- HR er i endring, og mange sliter med overgangen fra å være den gamle, ensidig forvaltningstunge personal, til å være tett koblet på verdiskapingsprosessene i virksomheten. Problemet han adresserer er nok først og fremst der linjeledere og HR er for langt fra hverandre, hvor HR ikke kan business, og ledere ikke tar ansvar, sier Bolstad.

Leder Even Bolstad i HR Norge mener Daniel Walker svartmaler.
Leder Even Bolstad i HR Norge mener Daniel Walker svartmaler. (Foto: Per Thrana)
- Han svartmaler

Bolstad sier forskning viser at HR-arbeid i flere ledd kan utgjøre så mye som 40 prosent av det man kan påvirke i en virksomhet, hva gjelder topplinje, bunnlinje og produktivitet.

- Det betyr også at HR-arbeidet er helt avgjørende for å lykkes forretningsmessig eller for å tilfredsstille brukere. Løsningen er ikke å avvikle HR, men å organisere HR tett inn mot den strategiske kjernen i virksomheten og å sørge for utvikling og bemanning som matcher forventninger, potensialer og krav, sier han og legger til.

- Alle er enige i at HR-arbeid er i utvikling. Og at utviklingen er viktig og må skyte fart. Så mener jeg han svartmaler og generaliserer mye mer enn det er grunnlag for, sier Bolstad om amerikaneren.

Les også: - Konkurranseinstinktet slår inn og man blir mest opptatt av å vinne

- Jeg er rik, ok?

DN får vite av arrangørene at Walker idag investerer i HR-selskaper, og at han er konsulent for konsernsjefer i flere ledende selskaper, blant annet Snapchat. Dette gjennom sitt eget selskap The Human Revolution Studios.

DN får imidlertid et annet svar da vi spør Walker hva han gjør idag.

- Jeg er rik, ok? Jeg snakker ikke så høyt om konsulentoppdragene mine, men jeg skriver to bøker og tar vare på familien min.

Se DNtv: HR-bransjen trenger fornyelse

HR-bransjen trenger fornyelse
Daniel Walker.
01:02
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.