I mai var det 106.000 arbeidsledige i Norge, viser sesongjusterte tall fra SSBs arbeidskraftundersøkelse (aku) publisert torsdag morgen. Dette er en nedgang fra 4,4 til 3,8 prosent det siste året. SSBs tall er et gjennomsnitt basert på undersøkelser gjort over tre måneder, denne gangen fra april til juni.

Aku gir mer nøyaktige tall på antall arbeidsledige enn Nav fordi undersøkelsen inkluderer de som er arbeidsledige, men ikke har registrert seg som ledige hos Nav.

17.000 færre arbeidsledige

Andelen arbeidsledige er lavere enn forventet. Estimater fra Bloomberg viste på forhånd en ledighet på 3,9 prosent.

Både bruttoledigheten og aku-ledigheten har falt jevnt siden 2016. De nye tallene viser at er blitt 17.000 færre arbeidsledige det siste året. Sysselsettingen er på 67,4 prosent, som er en økning på 0,7 prosentpoeng fra mai 2017. Flere menn er sysselsatt enn kvinner.

Ifølge undersøkelsen er det fremdeles flere arbeidsledige menn enn kvinner, men nedgangen blant menn er størst med 9000 færre det siste året mot 7000 færre arbeidsledige kvinner.

SSB melder også at Norge ifølge Eurostat er landet med størst økning i sysselsettingsprosenten fra fjerde kvartal 2017 til første kvartal 2018, med 0,6 prosentpoeng. De eneste andre europeiske landene i oversikten med høyere sysselsettingsprosent var Tyskland, Sverige og Island.(Vilkår)

– Hvis man kan en loop, da er mye i parken gjort
Se landslagsspillerens tips til hvordan du imponerer ved bordtennisbordet.
02:59
Publisert: