– Jeg trodde det skulle være lettere å få seg ny jobb. Det er mentalt utfordrende å gå hjemme så lenge med en så stor usikkerhet hengende over seg.

I over ti år jobbet Rune André Ellingsen som elektroingeniør for Aker Solutions. Med lang ansiennitet, fagbrev i elkraft og gode tilbakemeldinger fra arbeidsgiver trodde 44-åringen lenge at han skulle klare å beholde jobben, men i februar i fjor fikk han beskjed om at han måtte gå.

Det Kjell Inge Røkke-deleide selskapet, som leverer produkter og tjenester for olje- og gassindustrien verden over, har vært gjennom flere tøffe nedbemanningsrunder etter at oljeprisfallet slo inn i 2014.

Ellingsen har søkt på en rekke jobber uten å få napp.

– Jeg må snart ut i arbeid, ellers går det hardt ut over familieøkonomien, sier han. 

Han er villig til å pendle langt for å sikre seg ny jobb.

– Jeg vil helst slippe å flytte av hensyn til kona og barna, som trives godt, men kan ikke lenger utelukke at det kan bli eneste utvei, sier Ellingsen.

Annen virkelighet

Under onsdagens pressekonferanse om revidert nasjonalbudsjett på Stortinget snakket Høyres finanspolitiske talsperson Svein Flåtten varmt om lyspunktene i norsk økonomi.

– Samarbeidspartiene er enige om et revidert nasjonalbudsjett som forsterker en politikk som virker. Ledigheten går ned, veksten går opp, og det skapes flere jobber, uttalte Flåtten.

I Kattem utenfor Trondheim kjenner ikke Ellingsen seg helt igjen i denne virkelighetsbeskrivelsen.

– For oss langtidsledige ser virkeligheten ganske annerledes ut. Jeg har sluttet å tro på gladmeldingene jeg leser på Facebook og i avisene. Det er på en måte enda vanskeligere å lese at alt går mye bedre med økonomien når man får avslag etter avslag. Tilbakemeldingen fra flere har vært at min ingeniørbakgrunn fra olje- og gass-sektoren ikke helt matcher kriteriene, sier han. 

Flere langtidsledige på sosialhjelp

Hvis ikke Ellingsen får seg ny jobb innen juni 2018, mister han retten til å motta dagpenger, fordi han har nådd tidsgrensen på to år. Det er han ikke alene om. Antallet personer som har mistet retten til arbeidsledighetstrygd (dagpenger) fordi de har nådd tidsgrensen, er stigende, viser ferske tall Finansdepartementet har hentet inn.

I perioden fra januar til april i år har 4735 personer vært ledige så lenge at de har mistet retten til arbeidsledighetstrygd. Det er en økning på 10,3 prosent i forhold til samme periode i fjor. 

Når man ikke kan motta dagpenger lenger, må man over på andre stønader. For mange blir denne overgangen økonomisk tøff.

– Jeg håper jeg vil få jobb før den tid. Jo nærmere man kommer fristen, desto større blir nok desperasjonen, sier Ellingsen.

Tøffere for ingeniører 

Nito, Norges største fagorganisasjon for ingeniører, har registrert en betydelig økning i antallet langtidsledige ingeniører i år, sammenlignet med samme periode i fjor. I april i år var det 2074 ledige ingeniører, mot 1271 ledige i samme periode i 2016. Kartleggingen, som først ble omtalt i Klassekampen, viser også at det er langt flere ingeniører som er langtidsledige:

  • I april i år har medlemmer vært registrert arbeidsledige i mellom ett og to år. Det er 240 flere personer enn samme periode i 2016.  
  • I april i år hadde 226 medlemmer gått ledig i mer enn to år. I april 2016 var antallet 99.

– Vi er veldig bekymret over utviklingen. Dette viser tydelig at dagens tiltak fra Nav og regjeringen ikke har fungert, sier president Trond Markussen i Nito.

Han frykter mange langtidsledige ingeniører parkeres utenfor arbeidslivet for alltid. 

– Det er ikke bare en alvorlig situasjon for den enkelte og deres nærmeste, det er også elendig ressursbruk for det norske samfunnet, som trenger flere kloke hoder og hender for å finansiere velferdsstaten i fremtiden, sier Markussen.

«Spinkle tiltak»

Regjeringspartiene Høyre og Frp er blitt enige med Venstre og KrF om en rekke prioriteringer for å bedre situasjonen på arbeidsmarkedet i revidert nasjonalbudsjett.

Regjeringen setter av 57 millioner kroner til å øke tilbudet av arbeidsmarkeds­tiltak med 500 plasser, gi tettere oppfølging av langtidsledige og utvide ungdomsinnsatsen for arbeidssøkere under 30 år.

  Nito-lederen mener satsingen som retter seg mot langtidsledige, er spinkel og lite målrettet.

– Vi etterlyser bedre muligheter til å kombinere utdannelse og dagpenger for dem som trenger litt faglig påfyll for å matche alle søkekriteriene. I tillegg burde det legges bedre til rette for at dagpengemottagere skal kunne drive gründervirksomhet, sier Markussen.

Nito skulle ønske partiene hadde gitt et klarere signal om hvilke grupper disse tiltakene er rettet mot.

Regjeringen styrker også oppfølgingen av langtidsledige som nærmer seg slutten av dagpengeperioden, ved at de innkalles til oppfølgingssamtaler for å motivere dem til å fortsette jobbjakten. Tilbudet er allerede etablert i Rogaland.

– Det er fint at ordningen blir landsomfattende, men vi skulle gjerne sett at tiltaket ble satt inn tidligere, sier Markussen.

«Regjeringen har mislykkes»

Da regjeringens første utkast til revidert nasjonalregnskap ble lagt frem i mai, uttalte finansminister Siv Jensen at av de viktigste målene med budsjettet var å sørge for at flest mulig skal ha en trygg jobb å gå til.

– Nå styrker vi også innsatsen for oppfølging av unge ledige og langtidsledige, uttalte finansministeren i en pressemelding.

Stortingspolitiker Torstein Tvedt Solberg (Ap) fra Rogaland er ikke imponert. Han etterlyser en større satsing på kompetanse for å få langtidsledige i jobb. Han mener det er alarmerende at sysselsettingen faller samtidig som arbeidsledigheten går ned. 

– Det er urovekkende at folk ikke går fra ledighet til ny jobb, men heller ender på andre passive stønader, som sosialhjelp, eller tar utdannelse. Vi trenger flere gode skattebetalere, ikke flere på stønader. Utviklingen viser at regjeringen har mislykkes i sin viktigste oppgave, nemlig å få flere folk i arbeid, sier han.

Svein Flåtten i Høyre mener kritikken er feilslått, og at regjeringen tvert imot lykkes med å få folk over i arbeid igjen.

– Men etter nedgangen i olje­prisen og det som har skjedd i oljenæringen, er det klart at dette er et tungt arbeid som går saktere enn vi skulle ønske. Det har ikke noe med tiltakene å gjøre, men med hvor jobbene skapes. Om­­stillingen vil komme, men det vil ta noe tid, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hyttebilen
Alfa Romeo Stelvio er like egnet som transport til hytta som til operaen i Milano.
00:53
Publisert: