I mars ble det 1500 færre helt arbeidsledige, Det viser ferske tall fra Arbeids- og velferdsetaten (NAV) fredag.

Bruttoledigheten, som også inkluderer arbeidssøkere som deltar på tiltak fra NAV, falt med 1000 personer.

Ikke-sesongjusterte tall viser at ledigheten nå er på 2,9 prosent, ned fra 3,2 prosent i mars i fjor. 60 prosent av de helt ledige mottok dagpenger. Totalt ble 81.300 personer registrert som helt arbeidsledige. Det tilsvarer en nedgang på 8000 sammenlignet med mars i fjor.

Nyhetsnettstedet TDN Finans skriver at det på forhånd var ventet 3,0 prosent helt ledige, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.

Fall i alle yrker og fylker

Ledigheten falt eller var uendret i de fleste fylker og for alle yrkesgrupper.

Nedgangen var størst innen industriarbeid og for ingeniører og ikt-fag.

– De siste månedene har vi sett flere tegn på at norsk økonomi er i bedring. I mars falt ledigheten for fjerde måned på rad, og vi ser nå en nedgang i hele landet. Etter at ledigheten innen ingeniør- og ikt-fag mer enn doblet seg de siste to årene, har ledigheten nå falt klart for denne yrkesgruppen de siste tre månedene, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng i meldingen.

Størst prosentvis nedgang i antallet helt ledige i mars finner vi i Hedmark og Telemark.

Påsken påvirker

Sen påske påvirker imidlertid de ferske tallene, fremgår det i meldingen.

Ledighetstallene er nemlig tatt ut to uker senere enn for tilsvarende måned i fjor, noe som gjør at nedgangen fra februar til mars blir større enn den ellers ville vært.

Dette vil også påvirke april-tallene.

- Det er litt vanskelig med sesongjusteringen på grunn av påsken, og dermed vanskelig å vurdere akkurat hvor sterk nedgangen er. Men vi tror uansett at retningen er nedover for ledigheten, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til DN.

Kjersti Haugland er sjeføkonom i DNB Markets.
Kjersti Haugland er sjeføkonom i DNB Markets. (Foto: Gunnar Lier)

- Feilaktig bilde

Haugland forklarer imidlertid at nedgangen skjer av «feil» grunner.

- Men ledighetstallene gir et feilaktig bilde av at dette er en betydelig forbedring. Jeg vil fortsatt karakterisere dette som svakt sammenlignet med det som er normalt, understreker hun.

Arbeidskraftundersøkelsen til SSB indikerer nemlig at mange trekker seg helt ut av arbeidsmarkedet og at det er årsaken til at færre regnes som arbeidsledige.

En stor andel av nordmenn står dermed utenfor arbeidsstyrken.

- Den andre ledighetsstatistikken, som kommer fra Statistisk sentralbyrå (SSB), viser også nedgang - men av årsaker som ikke er så positive, sier hun.

- Det er ikke sånn at jobbtilveksten i økonomien er sterk, men at folk trekker seg ut. Derfor har vi fortsatt inntrykk av at arbeidsmarkedet fremdeles er svakt til tross for at begge ledighetsstatistikkene er på vei ned, sier Haugland.

Heller ikke sjeføkonom Kjetil Olsen tror sysselsettingsveksten er sterk nok til å holde tritt med tilbudssiden ennå. Han ventet derfor ingen endring i arbeidsledighetstallene, fremgår det av meglerhusets morgenrapport fredag.

Elon Musk : - En revolusjon i romfarten
Romselskapet SpaceX gjennomførte torsdag en oppskyting og landing av en gjenbrukt rakett. En del av raketten som ble brukt torsdag, det såkalte første trinnet, ble brukt til å sende opp det ubemannede romskipet Dragon for et år siden.
01:05
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.