– Det verste er den evige ventingen. Levere søknad og vente på svar. Vente på telefon etter jobbintervju. Det er heltidsjobb å være arbeidsledig, sier Henning Bråten.

Han sitter på en pinnestol på Sentrum kafé i Kirkenes, et enkelt samlingssted for de oppsagte gruvearbeiderne i Sydvaranger Gruve. For litt over ett år siden jobbet han døgnet rundt som hovedtillitsvalgt og klubbleder for å berge gruven fra konkurs. Det lyktes ikke.

– Det er en merkelig følelse. En stor svart klump i brystkassa som ikke slipper taket. Det verste er at du får en følelse av å være ubrukelig, som person og i samfunnet, sier Bråten om tilværelsen som arbeidsledig.

I år feirer han jul uten jobb, som 135.000 andre i Norge. Bråten har tatovert barnas navn Emma og Sebastian på underarmen sammen med bildet av en lilje – symbolet på konas navn Lill-Jorun. Han hadde ikke klart seg uten venner og familie, mener han.

– Det er familiejul, fullt hus og nok å gjøre. Svigerfamilien bor hos oss. Vi er 12 til middag, sier Bråten.

Bedriten

Gruven ble slått konkurs i november i fjor, to dager før arbeiderne skulle få utbetalt julelønnen. Da gikk Bråten ut i DN og riksmediene og kalte kreditor DNB for ‘bedriten’ som ofret julelønnen til arbeiderne.

Den frittalende klubblederen ble rikskjendis da han hjalp arbeiderne å få garanti for julelønnen i en annen bank. Julen var reddet. Siden har de fleste av de 400 oppsagte arbeiderne fått seg ny jobb, mens klubblederen som hjalp sine kamerater fortsatt er arbeidsledig. I et år har han søkt på nye jobber, uten hell.

– En cv som fremtredende hovedtillitsvalgt med 500 timer tillitsvalgtkurs kan se skremmende ut for enkelte arbeidsgivere. En god del vil ikke ha fagforeningsfolk, sier Bråten, som ikke angrer på sine fire år som hovedtillitsvalgt.

– Det jeg har gjort, er å hjelpe andre. Jeg er skrudd sammen slik i hodet at jeg ikke liker urettferdighet. Sjefene får seg som regel ny jobb. Det er verst for dem over 55 år, de som virker å være for gamle for bedriftene å ta inn, sier Bråten, som selv er 34.

Trynefaktor og vennetjenester

Han har bergverksringen i sølv med sleggen og klinkhammeren i kors på en av fingrene. Den tidligere gruveteknikeren har overarmer som en bryter og ruller Tiedemanns Rød 3 til en røyk på kafétrappen.

– Folk har det tøft, og det tærer på. Blant dem som er arbeidsledige kan det bli en del misunnelse. "Hvorfor fikk han den jobben". Folk snakker om trynefaktor og vennetjenester, og det er jeg langt på vei enig i, sier Bråten.

Det snør ute. Han forteller om et jobbintervju på Jysk og flere andre jobbintervjuer, uten resultat. Han ser etter jobber hver dag, sjekker Nav, nettsider og utlysninger. Besøker kompiser som er arbeidsledig. Det blir mye kaffeprat på Sentrum Kafé. Og venting på svar på jobbsøknader.

Limbo

– Tilværelsen blir et limbo, mellom barken og veden. Man venter. Det blir litt vakuum. I Kirkenes venter vi hele tiden på det som skal komme. Det er deprimerende, sier Bråten.

Henning Bråten på Sentrum kafé i Kirkenes der mange av de oppsagte arbeiderne i Sydvaranger Gruve møtes.   
Henning Bråten på Sentrum kafé i Kirkenes der mange av de oppsagte arbeiderne i Sydvaranger Gruve møtes.   

Han knyter den store neven og gnir seg i det ene øyet. Det er tredje gang han er arbeidsledig. Etter finanskrisen gikk han arbeidsledig i åtte måneder før han fikk jobb som gruvetekniker i Sydvaranger Gruve. Det er tøffere nå.

– Det er et trangt arbeidsmarked. Det er mye som skjer i kropp og hode når man sitter slik. Noen blir så frustrert at de føler seg ulykkelig, sier Bråten, som forsøker å bruke nettverket sitt til å få jobb.

– Jeg nærmer meg det punktet at det er nyss før jeg tar hva som helst. Det er ikke noe behagelig når man ikke har noe fast å stå opp til.

Han prøver å stå opp hver morgen sammen med barna for å holde seg aktiv.

Mer tid til barna

Før og under konkursen jobbet han døgnet rundt. Nå har han tatt på seg verv i FAU på skolen og sitter i kommunestyret. Han og samboeren har diskutert om de skal flytte, men hun har fast jobb og begge barna går på skole. Med hennes lønn og hans dagpenger klarer de seg økonomisk. Billånet betalte han ned før gruven gikk konkurs.

– Vi lever på en annen måte, og da går det greit økonomisk. Vi er ikke fattige og har ikke kjøpekort enda, men det er ikke biff hver måned.

Som så mange av de oppsagte gruvearbeiderne er også Bråten ufaglært. Han flyttet hjemmefra 16 år gammel i lag med kjæresten, som han fortsatt er sammen med. 18 år gammel ble han nestsjef på Narvesen-kiosken, deretter daglig leder og franchisetager med 18 ansatte, før det ble gruvejobb. 

For ressurssterk

Dagen da de 400 ansatte hentet oppsigelsesbrevet i fagforeningens klubblokaler, fikk Bråten trampeklapp for sin jobb for arbeiderne. Advokaten som ledet konkursboet takket Bråten og fagforeningen for ekstremt godt samarbeid.

Etter konkursen jobbet Bråten gratis i flere måneder for medlemmer og kreditorutvalget og for å få startet ny drift i gruven. Bråtens innsats gjør at Nav mener han er for ressurssterk til å få tiltak eller omskolering.

– Jeg får ikke ta utdannelse når jeg går på dagpenger. Jeg skulle gjerne tatt etterutdannelse, men får ikke lov å ta kveldsstudier en gang. Det er håpløst.

Kirkenes sett fra separasjonsverket i Sydvaranger Gruve. Byen ble hardt rammet da hjørnestensbedriften ble lagt ned.   
Kirkenes sett fra separasjonsverket i Sydvaranger Gruve. Byen ble hardt rammet da hjørnestensbedriften ble lagt ned.   

Flere av de oppsagte arbeiderne fikk arbeid med bygging av nytt sykehus og andre byggeprosjekter i Kirkenes. Når byggeprosjektene er ferdige tidlig neste år, kan det blir flere arbeidsledige igjen.

– Med 130.000 arbeidsledige i Norge skulle man kanskje tenkt litt mer innovativt, mener Bråten.

Neste rullings er rullet ferdig, og kaffekoppen drukket opp. Han er klar for å feire jul med familien.

– Det er viktig å ha noe å gjøre uansett f... Å være til stede, ha noe å gjøre. Det er nå sånn det er det her livet. 

rune.ytreberg@dn.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.