Tirsdag 17. mars var 149.000 personer registrert som helt ledige, ifølge foreløpige tall fra Nav. Det utgjør 5,3 prosent av arbeidsstyrken, og er den største arbeidsledigheten på over 30 år.

Summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak var på 164.000 personer, eller 5,8 prosent av arbeidsstyrken.

Dette er en økning på 128 prosent. I februar rapporterte Nav om litt over 62.000 registrerte arbeidsledige, noe som gir en arbeidsledigetsrate på 2,2 prosent.

– Norsk økonomi og det norske arbeidsmarkedet er inne i en svært krevende tid, og dette gir seg allerede utslag i permitteringer og sterkt økende arbeidsledighet. Slik situasjonen er nå forventer Nav at ledigheten vil fortsette å øke, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng i en pressemelding tirsdag.

Flere permitterte

Hovedårsaken til økningen er flere permitterte. Statistikken over nye dagpengesøknader viser at det bare i løpet gårsdagen, mandag 16. mars, kom inn om lag 25 000 søknader om dagpenger ved permittering.

Det kommer frem i pressemeldingen at ledigheten øker mest for kvinner. Den siste uken har antallet helt ledige kvinner steget med 46 000, eller 170 prosent. For menn har ledigheten steget med 38 000 personer, en økning på 99 prosent.

Slik så det ut da Skandinavias flytrafikk bråstoppet
Koronapandemien har gitt katastrofale følger for flytrafikken over Gardermoen.
01:05
Publisert:

Ledigheten er nå på 5,5 prosent for kvinner og 5,1 prosent for menn.

Voldsomme tall

Fra og med tirsdag 17. mars har Nav begynt å rapportere løpende utvikling av søknader om dagpenger sykemeldinger knyttet til koronaviruset.

Den første oppdateringen viser at bare i løpet av mandag denne uken mottok Nav hele 24.900 søknader om dagpenger på grunn av permitteringer. Samtidig kom det inne 2.000 ordinære søknader om permitteringer.

– Dette er svært høye tall, og vi antar at de fleste av disse vil bli innvilget. Til sammenligning innvilget Nav i toppåret under finanskrisen i 2009 vedtak i 48 000 førstegangssøknader om dagpenger ved permittering. Under toppåret i oljekrisen i 2016 hadde vi 26 000 innvilgede førstegangssøknader, sier Vågeng.

Dette betyr at Nav i løpet av fem dager mottok nesten like mange søknader om dagpenger som de gjorde under hele finanskrisen.

– Ikke overrasket

Øystein Dørum, sjeføkonom i NHO, sier at deres undersøkelser viser at fire av fem bedrifter har sagt de skal permittere ansatte.

– Derfor er jeg ikke overrasket over tallene til Nav, dessverre, sier han.

NHO vil gjennomføre nye undersøkelser blant sine medlemsbedrifter denne uken, og Dørum er overbevist om at flere nå kommer til å melde om permitteringer.

– Jeg tror enda ikke vi har sett de fulle ringvirkningene av dette, sier han.

I en kronikk i DN mandag denne uken skriver Dørum at han frykter at en tidel av arbeidsstokken i private bedrifter permitteres, noe som vil gi en ledighetsrate på åtte prosent om kort tid. Det vil i så fall være den høyeste ledigheten siden 1930-tallet.

– Hvordan rammer denne krisen folk flest sammenlignet med foregående kriser?

– Dette er en helt annen krise enn finanskrisen og oljebremsen. Oljebremsen ga oss to år med vekst på omtrent en prosent, fordi krisen traff skjevt og vi hadde flere økonomiske støtdempere som hjalp resten av landet. Finanskrisen ble en kalddusj for Norge, men takket være Kina ble det ikke så mye mer, sier sjeføkonomen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.