– Dette er veldig alvorlig. Det er absolutt ikke et arbeidsliv vi kan være bekjent av å ha, sier Trine Hammer som er nasjonal koordinator for overnatting- og serveringsbransjen i Arbeidstilsynet.

Hun har akkurat lest saken i DN der flere tidligere ansatte gikk ut mot kaffekjeden Espresso House. De fortalte om manglende overtidsbetaling, enormt jobbpress og en følelse av å være «overvåket» på jobb.

– Det er rystende at det er veldig unge arbeidstagere som kanskje ikke kjenner til reglene og kan bli utnyttet, sier Hammer.

Hun understreker at Arbeidstilsynet ikke har gjort egne undersøkelser om disse sakene, men reagerer på det som nå kommer frem i mediene.

Trine Hammer er rystet av beskrivelsene som unge arbeidstagere gir av arbeidsforholdene i Espresso House.
Trine Hammer er rystet av beskrivelsene som unge arbeidstagere gir av arbeidsforholdene i Espresso House. (Foto: Privat)

Svenske Aftonbladet i en rekke artikler rettet søkelyset mot Espresso House i Sverige. Overfor avisen har baristaer fortalt om ubetalt overtid og ekstrem stress på jobb. Nå forteller også tidligere ansatte i Norge om lignende forhold.

Følelse av å være «overvåket»

Christiane Lundby (20) fortalte om en stressende arbeidshverdag der man måtte løpe for å få alt gjort. Hun opplevde et veldig fokus på å minimere kostnader og skal blant annet ha blitt nektet egenmelding.

Børge Bruteig (30) fortalte at han ofte hadde en følelse av å være «overvåket» mens han var på jobb, og fortalte at en del av jobben etter hvert ble å trøste baristaer fordi de ikke orket mer.

Anna Veronica Ullmann (25) fortalte om hvordan det var vanskelig å få utbetalt overtid, og beskrev hvordan sjefene ønsket å oppfylle kravene fra hovedkontoret, men at det slet dem ut.

Har du opplevd lignende forhold eller har innspill? Ta kontakt på mads.randen@dn.no, jonas.solgard@dn.no eller tone.ingvaldsen@dn.no på telefon/Signal +47 454 00 166

DN har i tillegg snakker med en rekke andre tidligere ansatte som forteller om lignende historier.

– Man holder ikke ut i slike forhold. Jeg blir veldig lei meg på vegne av disse menneskene som opplever slikt, sier Hammer.

Toppsjefen i Espresso House Norge, Torodd Gøystdal, sier at han synes det er både overraskende og leit å høre om historiene til de tidligere ansatte.

Torodd Gøystdal er toppsjef i Espresso House Norge.
Torodd Gøystdal er toppsjef i Espresso House Norge. (Foto: Sebastian S. Bjerkvik)

– Vår jobb er å sørge for at fornøyde medarbeidere serverer fornøyde gjester, noe alle våre undersøkelser forteller at vi i dag gjør, skriver Gøystdal i en mail.

Han forteller at de har en god dialog med arbeidstilsynet, som har hatt jevnlige besøk som ikke skulle indikere forholdene i dag slik de er blitt beskrevet gjennom mediene.

– Vi har i dag kontaktet Arbeidstilsynet for en full gjennomgang vår struktur og våre rutiner i lys av de påstandene som har kommet frem denne uken.

Mener ledelsen ikke tar problemet på alvor

Clas Haarek Delp, forbundssekretær i Fellesforbundet, reagerer også på det som har kommet frem.

– Det er helt hårreisende.

I likhet med Hammer synes han det er synd at arbeidstagere opplever slike arbeidsforhold. Han legger vekt på at selv om noe teknisk sett er innenfor lovverket, betyr det ikke at det nødvendigvis er riktig.

Bransjen Espresso House inngår i har en allmenngjøring av tariffavtale. Daglig leder Torodd Gøystdal sier at de følger denne tariffen.

– Jeg synes at svaret fra ledelsen i Espresso House vitner om at de ikke tar problemet på alvor. Det er veldig lettvinte svar på såpass alvorlig historier, sier Delp.

Han reagerer også på lønnen til de daglige lederne, som han mener er betydelig lavere enn det man kan forvente av en lederstilling.

DN har fått tilgang på kontrakter som viser at lønnen til daglig leder lå på 28.000 og 30.000 kroner i måneden. I denne summen er overtidsbetaling innbakt. Gøystdal mener midlertidig at disse beløpene ikke er korrekte, og at det er konkurransedyktige betingelser i form av lønn og bonuser.

Gøystdal inviterer Fellesforbundet til en gjennomgang hos bedriften for å få fullt innsyn i hvordan de jobber, og at de er opptatte av å ha et godt samarbeid med dem.

Mye grove brudd

Trine Hammer i Arbeidstilsynet forteller at problematiske arbeidsforhold er et større problem i kafébransjen enn resten av arbeidslivet.

– Det er mye grove brudd i denne bransjen, som at man ikke vet når man skal jobbe, at man ikke får riktig lønn og manglende avtale på overtidsbetaling, sier hun.

Hammer forteller at de ofte opplever mangel på overtidsbetaling, lav bemanning og ansatte som ikke får ta pause. Dette er har også gått igjen med personene DN har snakket med den siste tiden.

Personene DN har snakket med er unge mennesker. Dette er gjennomgående, ifølge Hammer.

– Dette er jo en sårbar gruppe med mennesker. De har ofte ikke like god oversikt over rettighetene sine som mer erfarne arbeidere.

Hammer forteller at Arbeidstilsynet har en særskilt innsats mot bransjen.

Gøystdal er inneforsått med på at mange har sitt første arbeidsforhold i Espresso House.

– Vi gjør og har i seks år gjort mange viktige tiltak. Jeg synes det er utrolig viktig at vi gir våre medarbeidere en god start på arbeidslivet og svært mange velger en karriere hos oss. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.