Tirsdag formiddag meldte veivesenet i Catalonia at demonstranter hadde sperret veier og motorveier 24 forskjellige steder, med kø på opp mot ti kilometer som resultat.

I regionhovedstaden Barcelona var det ventet at offentlig transport ville stå stille mesteparten av dagen.

Flere tusen demonstranter samlet seg utenfor hovedkvarteret til det nasjonale politiet i Barcelona. Der ble det ropt slagord om at politiet er en «okkupasjonsstyrke» som må komme seg ut av Catalonia.

– Veldig, veldig sinte

Streiken var støttet av separatistgrupper og flere mindre fagforbund. Både havnearbeidere og brannmannskaper hadde planlagt demonstrasjoner.

– Folk er veldig, veldig sinte, sier 53 år gamle Josep Llavina, som deltok i markeringen utenfor politihuset.

– De banket opp folk som sto med hendene over hodet. Hvordan kan vi ikke være sinte, spør han.

FC Barcelona avlyste treningen. Det var også ventet at ansatte ville gå ut i streik ved havner og ved museer, kirker og andre populære turistattraksjoner.

– Jeg er overbevist om at streiken vil bli omfattende, sa Catalonias president Carles Puigdemont.

Delte meninger

Spanias to største fagforbund, UGT og CCOO, har derimot ikke støttet streiken. Streiken skal heller ikke ha rammet storindustrien, og på flyplassen i Barcelona gikk trafikken som normalt.

– Jeg er mot streiken. Det var faktisk ingen på jobben min som sa noe om en streik. Så jeg bestemte meg for å gå på jobb, sier Jose Bolivar, en 54 år gammel ansatt ved rådhuset.

Antonia Cuello (37) vet ikke helt hva hun skal mene.

– På den ene siden er det vanskelig å komme seg på jobb på grunn av denne streiken. Vi rammes av dette fordi noen få har valgt å oppføre seg på en upassende måte. Men på den andre siden så forstår jeg streiken, sier hun.

Kraftig fordømmelse

Generalstreiken var ment å uttrykke en kraftig fordømmelse av politiets hardhendte forsøk på å stoppe helgens folkeavstemning om løsrivelse fra Spania.

Ifølge katalanske helsemyndigheter ble 890 sivilpersoner behandlet for skader som følge av sammenstøtene. De fleste var ikke alvorlig skadd, men politiet brukte batonger og i noen tilfeller også gummikuler mot folkemengdene.

Det spanske innenriksdepartementet har meldt at også 431 politifolk ble såret.

Den spanske regjeringen har avfeid folkeavstemningen som en grunnlovsstridig farse.

Katalanske myndigheter sier på sin side at 90 prosent stemte for uavhengighet. Puigdemont erklærte søndag at Catalonia hadde «vunnet retten til en selvstendig stat».(Vilkår)

Tjøme er en magnet på finanseliten. Det ble det bråk av
I sommer er forholdet mellom en arkitekt og kommunens byggesaksbehandlere blitt gransket.
01:31
Publisert: