Den britiske banken Barclays har installert apparater som bruker varme- og bevegelsessensorer til å se hvor lang tid ansatte bruker ved skrivebordene sine. OccupEye er navnet på teknologien, skriver Bloomberg.

Det skal ha kommet mange spørsmål da ansatte i banken i London oppdaget svarte bokser som satt fast på undersiden av skrivebordene deres, skriver byrået. 

I en epost til Bloomberg, bedyrer Barclays at de ikke bruker teknologien til å følge med på hvor mye den enkelte ansatte jobber. 

«Sensorene overvåker ikke folk eller deres produktivitet, det vurderer bruk av kontorplass. Denne typen analyse hjelper oss å redusere kostnader, for eksempel ved å administrere energiforbruk eller identifisere muligheter til å videre adoptere et fleksibelt arbeidsmiljø», står det i uttalelsen. 

Dominic Hook fra fagforeningen Unite sier til Bloomberg at de skal følge nøye med på hva sensorene blir brukt til. Barclays-ansatte sier til Bloomberg at de ikke ble informert om boksene, noe Barclays sier at de ble. 

Fjernet hos avis

Flere enn Barclays-ansatte har reagert på bruken av OccupEye. Buzzfeed skrev i januar 2016 at avisen Daily Telegraph installerte den samme teknologien for å se når journalistene var ved skrivebordene.

Flere anonyme journalister fortalte til Buzzfeed at de følte seg overvåket, blant annet fordi ledelsen nå fulgte med hvor lenge man var borte mens man eksempelvis dro på toalettet. De skal umiddelbart ha tatt opp saken med hr-avdelingen.

Avisen forklarte avgjørelsen med at de ønsket å gjøre bygningen så energieffektiv som mulig. Fire timer etter at Buzzfeed skrev om saken bestemte Daily Telegraph seg for å fjerne sensorene.

– Kan misbrukes

Bjørn Andersen er professor ved NTNU og forsker blant annet på prestasjonsmåling og prestasjonsledelse. 

– Det kan godt hende ledelsen har 100 prosent rett i at formålet kun var å se på størrelsen på arbeidsplassene, og da er jo det en god intensjon. Men her er det jo også en bieffekt at man kan se når folk jobber, og vår erfaring er at all innføring av slik overvåkning må være i samspill med dem som måles, sier han. 

Andersen understreker at det viktigste i arbeidet med slike målinger er at ledelsen og de ansatte spiller på lag. 

– Dette er også noe som kan misbrukes, og når man samler inn så mye data som man gjør nå, og det kan komme mistillit mellom ulike deler av organisasjonen, er det lett å tenke at det blir misbrukt. Vi anbefaler at man blir enige om hva man skal måle og hvordan det skal gjøres. Da ser vi ofte positive opplevelser, sier han. 

Ikke første gang

OccupEye lages av det britiske selskapet Cad-Capture. Det blir solgt inn til bedriftene som en måte for selskaper å redusere kontorplass ved å vise ledelsen hvilke arbeidsstasjoner som ikke blir brukt. 

Bloomberg skriver at teknologien oppmuntrer til såkalt «hot-desking» – det vil si at ansatte enten deler et skrivebord eller ikke har en fast plass og må finne en der det er mulig. 

Det er ikke første gang Barclays benytter seg av ny teknologi for å følge med på hva som foregår hos banken. I desember i fjor skrev Bloomberg om at banken introduserte et system kalt Flight Deck. Gjennom Flight Deck kan sjefer se hvor mye banken tjener på hver klient, og dermed bestemme hvor mye tid tradere, analytikere og selgere burde bruke på hver av kundene. (Vilkår)

Da hun ble nestleder i NHO, ga toppsjefen et kjempestrengt råd hun mener hun trengte å høre
– Det er det viktigste vi kan gjøre for å få flere kvinnelige toppledere.
02:12
Publisert: