– Jeg er spesiell å jobbe med, men jeg står ikke og skriker til folk. Jeg ringer ikke folk i fylla og jeg sender ikke ubehagelige meldinger fredag ettermiddag og ødelegger helgen. Jeg kan være krevende, for jeg vil mye, men jeg jobber i en organisasjon som skal møte enorme utfordringer. Da kan det ikke være for lavt under taket. Vi må kunne snakke sammen. Hvis man ikke tåler det: «get out of here». Det må du kunne forvente hvis man skal være internasjonal spydspiss i miljøkampen. Det er min mening.

Frederic Hauge er i ferd med å avslutte det han kaller «en veldig bra dag på kontoret», til tross for at det er dagen etter daglig leder Nils Bøhmer og resten av ledergruppen valgte å slutte på grunn av uenigheter med Hauge. Uenigheten ble begrunnet i en ønsket revisjon av «vedtatte strategi og styringsmodell».

Nils Bøhmer sa til DN mandag at det var uenighet om «i hvor stor grad Frederic skulle bestemme».

«Har løftet Bellona videre»

Hauge sier det sviktet i enigheten rundt hvordan strategien skulle implementeres.

– Jeg har flere ganger i historien løftet Bellona videre. Det har ført til konflikt fordi jeg ikke alltid gjør det på den enkle måten. Det finnes mange eksempler på at folk har sluttet fordi jeg har satset. Det er stadig flere miljøorganisasjoner som har dukket opp fordi folk har sluttet her. Det er helt greit og kjempekult, sier Hauge.

Han roser jobben daglige leder og resten av den tidligere ledergruppen har gjort, men sier de var avhengige av å dra i samme retning.

– Satsingen på hva Bellona skal være på sikt er forskjellig fra den daglige driften. Den satsingen fikk jeg de ikke med på. Kommunikasjonen fungerte ikke. Det jeg stilte av spørsmål, ble oppfattet som kritikk, og jeg opplevde ikke ordentlige svar. Det var ikke store saker, men små, røde flagg.

– Jeg har flere ganger i historien løftet Bellona videre. Det har ført til konflikt fordi jeg ikke alltid gjør det på den enkle måten, sier Frederic Hauge.
– Jeg har flere ganger i historien løftet Bellona videre. Det har ført til konflikt fordi jeg ikke alltid gjør det på den enkle måten, sier Frederic Hauge. (Foto: Javad Parsa)

– Hva er det du ville som ikke de ville?

– Jeg har brukt tid på å se om vi kan utarbeide en metodikk i møte med den enorme informasjonsmengden som har kommet om spørsmålene vi bryr oss om – om hva slags kildemateriale vi bruker, hva skal vi samle fakta om, hvordan skal vi analysere dette, for å komme med riktige anbefalinger. Strategiplanen ble vedtatt for tre år fremover, og jeg ønsket en skisse for det videre arbeidet. Der ble vi ikke enige, svarer han, men vil ikke gi ytterligere detaljer.

Fornøyd på toppen

I et Bellona-styre på fem medlemmer og tre varamedlemmer, velger Hauge styrets leder, to styremedlemmer og to varamedlemmer. Styret er beslutningsdyktig når tre styremedlemmer er til stede. Hauge sier at det er et «åpenbart mål å gjøre Bellona mindre avhengig av meg», men er foreløpig fornøyd med å ha all makt på sin hånd.

– Er det et problem at du har all makt i Bellona?

– Jeg vil si at noen ganger er det en fordel.

– Hvorfor det?

– Fordi jeg er flink. Det er en grunn til at jeg jobber så mye som jeg gjør, blant annet på grunn av vedtektene. Det er mer enn nok av medlemsorganisasjoner, sier Hauge.

Han sier han har fått mye støtte fra kontoret, og har «flere spennende cv-er liggende» fra folk som vil bidra i Bellona.

Får støtte fra medstifter

I stiftelsesdokumentene er Rune Haaland oppført som eneste medstifter av Bellona ved siden av Frederic Hauge.

I dag jobber Haaland som konsulent, særlig innen solenergi, og har for lengst overdratt sine rettigheter som stifter til Hauge. Det innebærer at Hauge ifølge vedtektene alene kan utnevne styreleder, to styremedlemmer og to varamedlemmer til et styre på fem personer.

Haaland angrer ikke på at han ga Hauge all makt da han selv trakk seg ut av Bellona for 16 år siden.

– Sånn er det med Kjell Inge Røkke i Aker også. Han bestemmer, sier Haaland.

– De som er opptatt av medlemsdemokrati, kan gå til Naturvernforbundet, sier han.

Ifølge Haaland var det et stort poeng for stifterne at Bellona skulle være en organisasjonen som kunne snu seg raskt rundt. Haaland kaller Hauge en visjonær leder som ligger forut for sin tid, og påpeker at det ikke er første gang det har vært utskifting av lederne rundt Hauge.

Den nye ledergruppen i Bellona er ventes å bli presentert senere i uken. Tidligere daglig leder Nils Bøhmer skriver i en sms til DN at han ikke ønsker å kommentere saken ytterligere. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vil Elon Musk lykkes? Det gjenstår å se.
Er du interessert i Tesla-aksjen, er det én ting du må følge med på
01:25
Publisert: