- Regjeringen ønsker å legge til rette for at eldre skal stå lenger i arbeidslivet, sier blant andre arbeidsminister Robert Eriksson.

Fra 1. juli heves aldersgrensen for å stå i arbeid fra 70 til 72 år, men her er aldersgrensen arbeidsgiverne som skal ansette ikke liker.

Senter for seniorpolitikk har spurt 80 seniorer i 20 bedrifter om hvorfor de har valgt å stå lenge i jobb. 

Dette er de mest vanlige årsakene, i prioritert rekkefølge:

  • Jobbens innhold og gleden over å ha et arbeid som en behersker.
  • Gode kollegiale forhold som en frykter å miste.
  • Det lønner seg fortsatt å jobbe, og det å kombinere inntekt og pensjon i flere år gir større økonomisk trygghet.
  • Situasjonen til ektefelle og samboer er av stor betydning, man samordner sin tenkning rundt pensjonering i de fleste familier.
  • Ansatte som er i god form står lenger, de som velger sen pensjonering har ofte solid helse og føler seg sterke.
  • Reglere bedriften har for redusert arbeidstid, noe mer ferie og lettelse i jobbinnholdet betyr også noe. (Respondentene i besøksrunden er mellom 62 og 72 år)

- Tidligere trodde vi at de økonomiske forholdene var utslagsgivende, så dette resultatet er overraskende. Det ligger i helt andre ting, sier seniorrådgiver Steinar Hopland i Senter for seniorpolitikk.

DN skrev denne uken at arbeidstagerorganisasjonen Econa vil fjerne ekstra feriedager for de over 60 år fra ferieloven. Utspillet har møtt sterke reaksjoner, fra blant annet LO og YS.

Les også: Adecco: - Du kan ikke bestille alder

Familiefølelse på jobben

«Gode kolleger» gikk igjen som årsak hos alle Hopland intervjuet.

- Mange hadde en familiefølelse på jobben, og noen hadde tettere kontakter på jobb enn hjemme. Det er en del enslige i den alderen som er redd for å miste sitt sosiale nettverk. En av de single sa rett ut til meg: «Hvorfor skal ikke jeg jobbe? Hjemme har jeg bare katten min å være med.»

En av de single sa rett ut til meg: «Hvorfor skal ikke jeg jobbe? Hjemme har jeg bare katten min å være med
En av de single sa rett ut til meg: «Hvorfor skal ikke jeg jobbe? Hjemme har jeg bare katten min å være med", sier seniorrådgiver Steinar Hopland. Foto: Fredrik Bjerknes (Foto: Dagens Næringsliv)
Ifølge Civitas utredning om «Fremtidens eldre» (2013) vil vi i årene etter 2030 raskt nærme oss en situasjon hvor en tredjedel av hele befolkningen vil ha passert 60. OECD har nylig påpekt at en økning i antallet eldre i arbeid er blant de sikreste måter å bedre velferdsstatens bærekraft på.

- Trenger like mye ros

- Myndighetene vil vi skal stå lenger i jobb, men det er vanskelig for dem å påvirke det faglige og sosiale de eldre ser ut til å motiveres av, sier han.

- Hva kan arbeidsgiverne gjøre for at folk skal stå lenger i jobb?

- Det viktigste for dem er følelsen av at de fortsatt mestret oppgaven godt. Flere ledere ser dessverre på de eldre som en del av møblementet. De tar dem som en selvfølge, fordi de går for fullt på egen maskin. Men 60-åringene trenger like mye ros og bekreftelse som 30-åringene. Det må ledere være mer oppmerksom på, sier Hopland.

Les også: Vil fjerne ferieuke for 60-åringer dnPlus

Vil ikke gi fra seg den ekstra ferieuken  

Her er aldersgrensen arbeidsgiverne ikke helt liker  

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.