Drømmer du om en karriere i Norges største bedrifter eller institusjoner? Ledelsen ved de største handelshøyskolene har tidligere fortalt om egenskapene næringslivet er opptatt av hos nyutdannede kandidater.

Nå har DN også spurt et knippe av arbeidsgiverne hva de ser etter når nye hoder skal ansettes. Men nåløyet er trangt.

To av 900 fikk jobb

Norges Bank ble nylig rangert som nummer fire på Universums liste over de mest populære arbeidsgiverne. Kommunikasjonssjef Thomas Sevang i Norges bank Investment management, kjent som oljefondet, legger ikke skjul på at konkurransen om jobbene er knallhard.

De siste fem årene har søkertallet på traineeprogrammet i oljefondet vært stabilt på rundt 900, opplyser han.

- Ut i fra hvilke behov vi har hatt i organisasjonen har vi hele veien gitt de beste kandidatene tilbud. I år har vi gitt to kandidater tilbud om stilling, noe som er litt lavere enn tidligere år, sier Sevang.

Han forklarer at aktuelle kandidater har flere bestemte personlige egenskaper i tillegg til gode studieresultater.

- Vi legger stor vekt på å rekruttere og utvikle de fremste talentene i bransjen. Vi ser etter dem med topp akademiske prestasjoner, og som har sterke analytiske evner og vilje til å oppnå resultater. Dette har ikke endret seg de siste årene, sier han.

Les også: Dette er de mest populære arbeidsgiverne

Mastergrad og utenlandsopphold

Andreas Holst er direktør for rekruttering og læring i Statoil. Han ser etter flere ting når han skal finne nye talenter til oljeselskapet.

Andreas Holst er direktør for rekruttering og læring i Statoil.
Andreas Holst er direktør for rekruttering og læring i Statoil. (Foto: Privat/Statoil)

- På tvers av fagområder ser vi etter kandidater som har mastergrad med gode resultater, hele eller deler av studiet utenfor hjemland og som identifiserer seg med våre verdier. Dette er viktigere enn hvilken utdanningsinstitusjon de har utdannelsen sin fra, sier han.

Les også:  Så mange studenter reiser utenlands: - Det lureste du kan gjøre!

Til tross for at Statoil har vært gjennom flere nedbemanningsprosesser den siste tiden, er det fortsatt behov for nye krefter. Oljeselskapet satser på nyutdannede gjennom sitt graduateprogram og tilbyr summer internship for kandidater under utdanning.

- Vi merker fortsatt høy pågang fra studenter og nyutdannede. I år har vi også tatt inn flere lærlinger enn i fjor, sier Holst.

Les også:  Merker oljesmellen tydelig: Her vil ingeniørene helst jobbe

Trenger flere økonomer

Aluminiumsprodusenten Hydro har fått økt behov for økonomisk kompetanse sammenlignet med tidligere år. Selskapet har i en periode ansatt færre, og står i tillegg foran et generasjonsskifte.

Informasjosndirektør Halvor Molland i Hydro.
Informasjosndirektør Halvor Molland i Hydro. (Foto: Per Thrana)

Spesialiserte økonomer med digital og analytisk kompetanse, er noen av kandidatene Hydro nå er på jakt etter.

- Hydro som en industribedrift og aluminiumsprodusent, ansetter mest ingeniører og fagarbeidere. Likevel har vi en del spennende stillinger innen finans, der vi har behov for spesialiserte økonomer, sier informasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro.

Pågangen fra kandidater som ønsker å jobbe for aluminiumsprodusenten øker fra år til år. Nær 1600 kandidater har søkt på de 37 internshipstillingene for neste år, mens 500 nyutdannede har meldt interesse for Hydros syv graduatestillinger. 

Holland tror mange unge ønsker å jobbe i en «grønnere» bedrift.

- Kvaliteten på kandidatene er svært høyt, og når vi spør sier flere de tiltrekkes av de mange karrieremulighetene i selskapet, og Hydros tydelige profil innen miljø og bærekraft, sier han.

Teknologi viktigere

HR-manager Lena Lachmann-Mørck i revisjonsselskapet KPMG.
HR-manager Lena Lachmann-Mørck i revisjonsselskapet KPMG. (Foto: KPMG/Privat)

Teknologi blir viktigere også for selskaper som tradisjonelt sett har jaktet på «rene» og spesialiserte økonomer. 

HR-manager Lena Lachmann-Mørck i revisjonsselskapet KPMG har de siste årene ansatt både teknologer og økonomer med teknologisk interesse og kompetanse - i tillegg til de «rene» økonomene. 

Fordelingen i år er omtrent som vi har hatt de siste årene. 

- Teknologiforståelse er viktig for både revisorer og rådgivere. Vi ansetter også sivilingeniører og andre mer tekniske profiler for å sikre at vi kan sette samme et bredere team, sier Lachmann-Mørck.

Les også:  Mener skolene er digitalsinker dnPlus

Vektlegger mangfold

For administrerende direktør Trond-Morten Lindberg i revisjonsselskapet BDO er mangfold et viktig nøkkelord.

BDO-sjefen opplever at dagens unge er en generasjon som både tenker og handler annerledes enn kandidater selskapet tidligere har ansatt, noe han verdsetter. 

  - Mangfold er nødvendig for å være rustet for fremtidens utfordringer, og dette fokuserer vi på når vi ansetter. Det betyr ikke nødvendigvis færre «rene» økonomer, men snarere en speiling av bredden i vårt tjenestetilbud – som igjen er et resultat av etterspørsel fra våre kunder, forklarer Lindberg.

BDO-sjef Trond Morten Lindeberg.
BDO-sjef Trond Morten Lindeberg. (Foto: Christopher Olssøn)

Ett fag i programmering eller koding vil ikke alene være avgjørende for en ansettelse, ifølge BDO-sjefen.

Men interesse og forståelse for hvordan digitalisering skaper nye muligheter og endrer måten aktører og kunder jobber på, kan være utslagsgivende.

- Derfor har studentene innen industriell økonomi ved for eksempel NTNU lenge vært blant de mest attraktive kandidatene. Skjæringspunktet mellom økonomi, ledelse og teknologi er noe utdanningsinstitusjonene bør prioritere på tvers av flere fagområder fremover, sier Lindberg.

Les også:  Mener NHH svikter dnPlus

– Ikke så mye som skal til dnPlus

Sterke akademiske resultater er en forutsetning for ansettelse. I tillegg må kandidatene ha omstillingsevne, være nysgjerrige og modige, legger han til.

Trangt nåløye

Årlig får tre kandidater tilbud om fast stilling som trainee i BDO. Disse går gjennom et intensivt program hvor de får prøve seg innen alle virksomhetsområdene i selskapet.

Målet er blant annet å utvikle fremtidige ledere og nøkkelpersoner.

- Læringen og forståelsen de opparbeider seg mener vi blir forventet av fremtidens ledere. Der har utdanningsinstitusjonene et ansvar ovenfor studentene, sier Lindberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.