Tre norske seriegründerne har i det stille bygd opp Conclude, et nytt selskap som skal revolusjonere måten vi jobber på. 

De har gått under radaren siden oppstarten for snart to år siden, men i desember i fjor fikk de oppmerksomhet, nesten mot sin vilje. Den amerikanske meldingstjenesten og arbeidsverktøyet Slack, verdsatt til 32 milliarder kroner, utnevnte nemlig det norske gründerselskapet til én av tre Top Apps i sin Slack appbutikk. Conclude delte topplasseringen med blant andre Harvard Business Review.

– Ideen er å få folk på gulvet i bedrifter til å være med å ta beslutninger. I moderne bedrifter er det ikke lenger fabrikkarbeidere som er nederst i hierarkiet, men superkompetente kunnskapsarbeidere, sier gründer Ivar Kroghrud.

– Derfor må beslutninger tas i hele organisasjonen, hele tiden. Ekstremt mange bedrifter sliter med å ta beslutninger, særlig under press. Mange går fra å være hierarkiske til innovative, men det blir kaos. Der kommer Conclude inn, legger medgründer Haavard Nord til.

Sparker i gang beslutningen

Conclude er et kommunikasjonsverktøy som benytter programvare som kan automatisere oppgaver og simulere menneskelige samtaler, såkalt botteknologi. Det er en meldingstjeneste tilsvarende chatting som Skype, MSN Messenger og Slack som man benytter til å kommunisere med kolleger, forretningsforbindelser og venner på sin datamaskin eller smarttelefon.

– Hvis Conclude oppfatter noe som kunne vært en beslutningsprosess, så sparker den i gang beslutningen, sier Nord.

– I en typisk bedrift bruker de ansatte 80 prosent av arbeidstiden på «samarbeid»: Møter, eposter, telefonsamtaler, meldingsutvekslinger. Man får lite tid til å gjøre det dype, tenkende arbeidet. Vi ønsker å redusere de 80 prosentene og frigjøre tid, sier Kroghrud.

«Pinlig» for flaskehalsene

Concludes teknologi fanger opp når en diskusjon, meldingsutveksling eller samtaleemne er ganske langt fremskredet. Da minner den de involverte på at de bør konkludere.

– Det blir så synlig for alle at man bør ta en beslutning at det blir pinlig for dem som er «gatekeepers» for dette. I journalistikksammenheng vil det være at tre til fire personer venter på en avklaring om en artikkel skal ut eller ikke. Da blir det veldig synlig for dem som venter, sier Nord.

Ledelsen og ansatte får blant annet signaler om prosessen gjennom farger. Når en meldingsutveksling er fargelagt gult i venstre marg betyr det at det er lansert forslag som ikke er konkludert ennå. Grønt betyr at det er konkludert og beslutningen tatt.

– Mange ledere, mellomledere og ansatte er veldig flinke og skal dele all informasjon med alle. Som leder føler man seg ikke i stand til å ta beslutninger i alle beskjedene og alt kaoset. Med vår app slipper du å lese om kolleger som diskuterer hvor de skal spise lunsj og får kun med deg den viktige informasjonen, legger Kroghrud til.

Solgt for 1,3 mrd.

Nå har «Conclude»-appen allerede 25.000 brukere, og alt fra forlag til mediehus, kommunikasjonsbedrifter og kunnskapsbedrifter er på kundelisten.

Gründerne har bevist at de kan materialisere ideene sine før. Ståle Løvbukten og Kroghrud startet tilbakemeldingsplattformen Questback i 2000 og solgte det for rundt 250 millioner kroner i 2008. I 2005 startet de dokumentdelingselskapet Admincontrol og solgte det for 200 millioner kroner i 2015. Nord startet mobilprogramvareselskapet Trolltech i 1994 og solgte det for 850 millioner kroner i 2008. 

Samlet har de tre gründet selskaper som er solgt for 1,3 milliarder kroner.

Idéutvikling på Tjøme

Som så ofte når det gjelder gründervirksomhet så startet ideen egentlig med noe annet. De tre satt på Haavard Nords sommerhytte ytterst i havgapet på Tjøme i Vestfold august 2015. De ønsket å gjøre kunnskapsbedrifter mer effektive og lønnsomme.

- I kunnskapsbedrifter ansetter man veldig høyt utdannede folk som også er dyre lønnsmessig. I nesten et flertall av tilfellene får man ikke makset ut disse hodene fordi organisasjonsformen er kronglete, sier Kroghrud.

Derfor var ideen å skape et innovasjonsverktøy der alle ansatte kunne komme med ideer til nyvinninger, nye produkter eller bedre tjenester og løsninger, ikke bare de i ledelsen. Problemet var at en idé er ikke noe man kommer med så ofte.

- Derfor flyttet vi det ned til beslutninger. Vi ville løse den daglige utfordringen om hvordan organisasjoner tar beslutninger og å gjøre det enklere å ta beslutninger, sier Kroghrud.

Fem minutter å komme à jour

Beviset på at appen fungerer fikk Nord da han kom hjem fra en ti dagers kitesurfingferie i Brasil.

– Jeg hadde vært borte fra jobb i ti dager og det tok meg mellom fem og ti minutter å komme à jour med alt som hadde skjedd mens jeg hadde vært borte. Det var «mind bending», sier Nord.

Grunnen er at man i Conclude-appen kan velge å kun lese beslutningene som er tatt, men kan skrelle vekk all diskusjonen som er gjort for å komme frem til beslutningene. Gründerne mener teknologien særlig er nyttig for bedrifter som vokser raskt eller opplever store endringer i forretningsmodellen.

– Jeg merket det når Trolltech gikk fra å være en gründerbedrift som var supereffektiv til å få 100 og 200 ansatte. Da led vi, det gikk tregere å ta beslutninger, særlig hastebeslutninger, sier Nord.

– På samme måte ansetter ofte bedrifter som har utfordringer mange mellomledere for å ta raskere beslutninger. Problemet er at det fører til flere beslutningstagere og at det tar lengre tid å faktisk ta beslutningene, sier Kroghrud.

Ønsker ikke penger eller investorer

Gründerne har investert seks millioner kroner av egne penger og fått 800.000 kroner fra Innovasjon Norge. De ønsker foreløpig ikke eksterne investorer.

– Vi eksperimenterer med egne penger. Vi vil først sjekke at det er liv laga for bedriften. Lean startups handler om hvor billig man kan lage en prototyp. Den prototypen må testes på ekte kunder, sier Nord.

– Når vi skjønner at det er et produkt som markedet vil ha så lader vi kanonen. Først da inviterer vi inn investorer, men da har vi også tatt ut mye av risikoen. Vi vil skape bedrifter igjen og igjen. Det er de samme investorene vi henvender oss til flere ganger. Da nytter det ikke at vi er ute med et altfor risikofullt luftslott, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.