13. oktober lanserte DNB en kampanje som tilbyr gratis celleprøver for livmorhalskreft hos den private legeklinikken Dr. Dropin. Tilbudet varer ut november og gjelder for kvinner over 25 år.

Kampanjen får fastlege og spesialist i allmennmedisin Kari L. Mogstad til å reagere, som i en Twitter-melding skriver:

«Nå må dette spekulative sammensuriet mellom helse og kommers ta slutt!!»

Meldingen fra Mogstad får gehør hos blant annet hos epidemiolog og overlege Preben Aavitsland.

DNB sier at de ønsker å skape oppmerksomhet rundt et viktig budskap, etter som tall fra Kreftforeningen viser at mange tusen kvinner droppet å ta celleprøve i 2020.

Dr. Dropin sier at de ikke har fått betalt av DNB for kampanjen, men bare vil fylle tomrommet hos et presset helsevesen.

Mogstad: – Ikke et godt tilbud

Fastlege og spesialist i allmennmedisin Kari L. Mogstad utdyper Twitter-kritikken i en epost til DN. Her skriver hun at hensikten med kampanjen er god, men at hun er skeptisk til at en helsetjeneste som celleprøve skal tilbys av private aktører i en sammenheng som denne.

– Det er bare enda et eksempel på det jeg mener er en gradvis og stadig mer undergraving av vårt gode og offentlige helsevesen, skriver hun i eposten.

– Vi er midt inne i en kampanje, «Gjør kloke valg», dette er en internasjonal kampanje som går på å øke bevisstheten rundt det å unngå overbehandling og diagnostisering. Det er vanskelig når det bare er å gå et annet sted å få gjort det man ønsker, om fastlegen eller det offentlige helsevesenet sier nei, eller «vi ser det an», skriver lege Kari. L. Mogstad til DN.
– Vi er midt inne i en kampanje, «Gjør kloke valg», dette er en internasjonal kampanje som går på å øke bevisstheten rundt det å unngå overbehandling og diagnostisering. Det er vanskelig når det bare er å gå et annet sted å få gjort det man ønsker, om fastlegen eller det offentlige helsevesenet sier nei, eller «vi ser det an», skriver lege Kari. L. Mogstad til DN. (Foto: Kari-Anne Toth)

Mogstad er redd for hva som kan skje etter at kvinner potensielt får et positivt svar på prøvene.

– Om det er noe galt og det faktisk oppdages livmorhalskreft, da er plutselig fastlegen god å ha. Men vi syns ikke det er et godt system at man bare skal sjekkes overalt, og at resten faller på noen andre, skriver Mogstad.

– Det er bra at folk tar celleprøver, men ikke uansett tilbyder. Da er det ikke et godt tilbud. legger hun til.

DNB forteller at de har en rekke samarbeidspartnere og ser hele tiden på «hvordan vi kan skape merverdi for kundene våre gjennom kundeprogrammet de er en del av».

– Innsikten viser at mange tusen kvinner har droppet å ta celleprøve i 2020 sammenlignet med i fjor. Vi ønsker å skape oppmerksomhet rundt et viktig budskap, nemlig «Sjekk deg», samtidig som vi tilgjengeliggjør gratis celleprøver fra Dr. Dropin som en del av våre kundeprogrammer for en begrenset periode, skriver markedsdirektør Aina Lemoen Lunde i DNB.

– Mener dere at det offentlige helsevesenet ikke klarer å ta seg av etterspørselen etter celleprøver?

– Tallene viser at 25.000 færre kvinner har tatt celleprøve i år sammenlignet med i fjor. Kreftforeningen forklarer nedgangen med kapasitetsutfordringer grunnet covid-19, sier Lunde.

Aavitsland er kritisk

Preben Aavitsland, epidemiolog og kommuneoverlege i Arendal, har sitert Twitter-meldingen til Mogstad.

«Da får man finne seg en annen bank en DNB», skriver han.

– Jeg synes det er best at testing av for eksempel livmorhalskreft håndteres av fastlegene. I min kommune har vi et fastlegekorps som kan ta seg av saker som dette. Fastlegene skal utgjøre bunnplanken i primærhelsetjenesten, sier Aavitsland og understreker at han her uttaler seg som kommuneoverlege.

Han mener at kampanjen fra DNB og Dr. Dropin er et markedsføringsfremstøt.

– Det er markedsføringsfremstøt av disse engangslegene, sier kommuneoverlege Preben Aavitsland i Arendal om tilbudet fra Dr. Dropin og DNB.
– Det er markedsføringsfremstøt av disse engangslegene, sier kommuneoverlege Preben Aavitsland i Arendal om tilbudet fra Dr. Dropin og DNB. (Foto: Tomm Christiansen)

– Jeg er ikke så glad i sånne engangsleger som skal skumme fløten ved å ta de enkle oppgavene, og overlate de vanskelige til fastlegene, sier Aavitsland.

Kampanjen gjelder kun én celleprøve hos en av Dr. Dropins leger og time hos privatklinikkens gynekologer dekkes ikke.

På spørsmål om hvorvidt tilbudet er velkomment for dem som opplever lange køer hos sin fastlege, svarer Aavitsland at det ikke er lange køer overalt.

– Slike tester er uansett ikke noe hastesak, legger han til.

– Det er rart at en bank på denne måten bidrar til å undergrave fastlegeordningen. Ute i kommunene er fastlegeordningen veldig populær, de færreste ønsker at den skal bli undergravd.

På kritikken fra Aavitsland svarer DNB at de ikke tror et tidsbegrenset tilbud om celleprøve undergraver fastlegeordningen.

Snart 1000 bestillinger

Daglig leder og lege Daniel Sørli i Dr. Dropin skriver i en epost til DN at presset på helsevesenet er høyt og at mange har unngått å gå til legen for å sjekke seg. De ønsker derfor «å fylle dette tomrommet». Sørli oppgir at de nærmer seg 1000 bestillinger.

– Vi får ikke betalt av pasientene, og vi får ikke betalt av DNB. Dr. Dropin gjør dette gratis, og ser på dette som en del av samfunnsoppdraget vårt, skriver han.

– Siden mars har presset på helsevesenet har vært høyt, og mange har unngått å gå til legen for å sjekke seg. Avtalen handler om å fylle dette tomrommet, sier daglig leder Daniel Sørli i Dr. Dropin.
– Siden mars har presset på helsevesenet har vært høyt, og mange har unngått å gå til legen for å sjekke seg. Avtalen handler om å fylle dette tomrommet, sier daglig leder Daniel Sørli i Dr. Dropin. (Foto: Gunnar Blöndal)

Tidligere har selskapet fått kritikk for å tilby kunder Norwegian Cashpoints for hvert besøk.

– Vi tilbyr dette gratis innenfor de offentlige rammene. Ikke alle skal ta en celleprøve. Dette gjelder unge kvinner som har tatt prøven nylig, og ikke har noen symptomer. De som ikke tar prøven, men møter til konsultasjon får en grundig veiledning og introduksjon til hva en celleprøve innebærer og når du bør ta det. Det har en verdi i seg selv, skriver Sørli. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.