I en bransje der man må skaffe egne megleroppdrag, kan det bli tøft for nyutdannede uten et ferdig kundenettverk. Mange begynner i stillinger uten grunnlønn, der de må gjennomføre salg for å få inntekt.

Det vil det nyoppstartede nettverket «NEF Ung», som er en del av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) gjøre noe med. På Eiendomsmeglerdagen torsdag presenterte nettverket sitt initiativ for å rekruttere meglere under 30.

Kan bli gående uten lønn

– Du må ha nok kunder, så du har nok mat, og det får du ikke uten å ha et nettverk – noe de fleste nye i bransjen ikke har. Da står man på bar bakke. Mange må ta en annen jobb ved siden av, sier meglerfullmektig Tiri-Alette Dahl (22) i Eiendomsmegler 1 Lillestrøm, som ble ferdigutdannet fra BI i vår.

Hun er av dem som fikk startjobb med grunnlønn og hjelp til å finne kunder – vanligvis tar det mellom ett og to år å bygge opp et kundenettverk som er på et nivå du kan leve av, forteller hun. På Eiendomsmeglerdagen fortalte hun om hvordan man bør vurdere jobbtilbud som nyutdannet meglerfullmektig.

– Det er lett å få helt stjerner i øynene når du får et jobbtilbud, men man må prøve å tenke litt kritisk. Mange selskap vil presentere de helt ekstreme suksesshistoriene om de ferske de har ansatt, men det er ikke vanlig. For de aller fleste er de første årene tøffe, og det er viktig at meglerselskapene viser et realistisk bilde av hvordan bransjen fungerer, sier Dahl.

Vil skape trygghet

Det finnes ikke statistikk som viser eksakt hvor mange nyutdannede meglere som går ut i en jobb der hele lønnen avhenger av salg. NEF opplyser at meglerkjedene opererer med flere forskjellige lønnsmodeller. Hvor mange unge som ender i rene provisjonsstillinger er uvisst, også fordi ikke alle unge organiserer seg.

NEFs lønns- og arbeidslivsundersøkelse fra 2016 kan imidlertid gi en pekepinn. Den viser at 37,7 prosent av medlemmene deres ikke mente de kunne leve av lønnsbetingelsene de har som meglerfullmektig.

Anders Kløvning (23), leder av NEF Ung, håper det nye nettverket kan bidra til å engasjere de ferskeste i bransjen.

– Vi ser at mange går inn i en bransje de ikke kjenner godt, og får en vanskelig start på karrieren. Da er det viktig at vi kan skape en tilhørighet og trygghet for de unge i meglerbransjen, sier Kløvning.

– Engasjementet blant studenter er enormt, men mange «faller av» når de er ferdige med studiene, og kommer ikke tilbake før de har vært yrkesaktive en stund. Med NEF Ung vil vi forsøke å holde på engasjementet hele veien, sier Kløvning.

Ung-nettverket skal jobbe for bedre arbeidsvilkår og også skape bedre muligheter til å skaffe erfaring mens man studerer, forteller Kløvning om prosjektet, som ble lansert i mai i år.

– Kan bli desperate

NEF Ung-lederen mener meglerstudiet har hatt en positiv utvikling den siste tiden, med færre studieplasser og mer relevante fag. Større oppmerksomhet rundt arbeidsvilkårene til avgangsstudentene synes han er en viktig brikke i utviklingen.

– Økt fokus på fag og engasjement er en stor fordel også for å kvalitetssikre bolighandelen. De nye meglerne vil kjenne bransjen bedre når de har fått erfaring gjennom medhjelperstillinger fra studietiden, sier Kløvning.

NEF-direktør Carl Geving er enig i at trygge rammer for ferske meglere er positivt for bransjen.

– Gode vilkår henger sammen med kvalitet. Dersom man ikke har en lønn å leve av, kan folk bli desperate – da er det også mer sannsynlig at man tar snarveier. Meglere nyter stor tillit i dag: 98,5 prosent av boligsalg gjøres gjennom megler. Skal vi beholde den tilliten, må også bransjen fremstå som seriøs, sier han.

NEF-direktør Carl Geving er glad for at unge meglere har gått inn for å engasjere seg i profesjonsforbundet.
NEF-direktør Carl Geving er glad for at unge meglere har gått inn for å engasjere seg i profesjonsforbundet. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Eiendom Norge: – Formet gjennom mange år

– Vi er helt enige i at man ikke skal starte karrieren på provisjonslønn. Vårt styre har vedtatt at vi skal utarbeide retningslinjer for hva vi forventer av arbeidsvilkår for nye i bransjen, sier administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge.

Han påpeker at dårlige arbeidsvilkår ikke er en utfordring i størsteparten av landet, men at det spesielt i Oslo har vært et problem.

– Dette er en praksis som har vært vedvart så lenge jeg kan huske, og jeg kom inn i bransjen på 90-tallet. Dette handler om å endre kutymer som er formet gjennom mange år med praksis, og det ønsker vi å gjøre noe med. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.