-Det er så mye lurv i denne bransjen, sier Elin Ørjasæter oppgitt.

Den profilerte samfunnsdebattanten og høyskolelektoren var en av to foredragsholdere da det danske kursselskapet Institutt for Personalutvikling (IFP) arrangerte Mellomlederkonferansen i Oslo i september. Tidligere NHH-direktør Ole Hope holdt et tre timers foredrag før lunsj, deretter var det Ørjasæters tur til å holde foredrag.

– Det var stinn brakke og høy stemning. Jeg ble helt paff da jeg så hvor mange det var. Folk satt som sild i tønne og hørte på, men ingen fra konferansearrangøren var til stede. Ingen. I stedet var det ansatte på hotellet som måtte fungere som konferanseverter. Det har jeg aldri opplevd før, sier Ørjasæter.

DN har tidligere skrevet at det danske kursselskapet ikke har betalt 15 norske foredragsholdere. Kravene deres er på mellom 15.000 til nærmere 100.000 kroner. Samtidig fortsatte IFP og Probana å selge nye konferanser med de samme foredragsholderne – uten at disse var blitt forespurt. Tidligere ansatte fortalte om et arbeidsmiljø preget av trusler og overvåkning, samt bruk av falske profiler i markedsføring.

Nå viser det seg at det er enda flere foredragsholdere som står i betalingskø.

«Grisete» 

 Ørjasæter og Hope anslår at det må ha vært over 100 deltagere til stede da de holdt foredrag for IFP i september. Deltagerprisen var 5500 kroner per hode. IFP kan dermed ha solgt deltagerplasser for over en halv million kroner. Den danske kursarrangøren har ikke betalt Ørjasæter. Hope fikk etter purring betalt for dette foredraget, men han har ikke fått betalt for andre foredrag han holdt for søsterselskapet Probana. Han har et større beløp til gode.

– Jeg trodde jeg hadde fått betalt, men så viser det seg at det var mitt managementselskap som har tatt regningen og betalt meg. Men det har ikke fått betalt av IFP, sier Ørjasæter.

Det bekrefter Knut Müller-Nilssen i Seminarpartner, et managementselskap for foredragsholdere.

– Vi har betalt Ørjasæter, men vi har ikke fått betaling fra IFP. Det er vi som har inngått denne avtalen med IFP på vegne av Ørjasæter, og da er det vårt ansvar hvis IFP ikke betaler. Vi har fremholdt vårt krav på alle mulige måter til IFP, men får bare kravene i retur fordi adressen det oppgir er feil, sier Müller-Nilssen.

– I etterpåklokskapens lys burde jeg sjekket selskapet bedre. Men jeg har tidligere hatt med dem å gjøre, og fått betalt. Uansett er dette skikkelig grisete, sier han.

Utnyttet 

– Dette er «dirty». Jeg er utnyttet og brukt av IFP, sier Karina Hollekim.

Hollekim er tidligere basehopper og frikjører på ski. I 2006 ble hun alvorlig skadet i en fallskjermulykke. Mot alle odds trente hun seg opp til igjen å kunne gå, klatre og stå på ski. Hun jobber i dag som mentaltrener for idrettsutøvere og næringslivsledere. I høst holdt hun et tre timers kurs i motivasjon på arbeidsplassen på en konferanse arrangert av IFP. Hun har ikke fått betalt av IFP.

– Jeg har 30.000 kroner til gode hos IFP. Det er mye penger for meg som er selvstendig næringsdrivende, sier hun.

I august holdt prest og coach Erica Grunnevold et foredrag for Probana. Grunnevold var verdens første kvinnelige prest i FN-styrkene og har erfaring som prest fra fengsel, forsvaret, FN-styrkene og oljeplattformer. Hun anslår at det var nærmere 100 deltagere til stede da hun foreleste for studenter som går på Probanas mini-MBA. Hun skulle få 15.000 kroner for en times foredrag.

– Jeg har ikke fått betalt, sier Grunnevold.

– Jeg har purret mange ganger. Jeg har holdt på i denne bransjen i 20 år, og det er første gang jeg har måttet sende et krav til inkasso, sier Grunnevold.

Blokkert

 DN har ikke lykkes med å få tak i IFP og Probanas danske eier, Peter Sonne Joensen. Han har blokkert eposter fra DNs journalist. DN har ringt Probanas hovedkontor i København flere ganger før og etter påske og bedt om å få snakke med Joensen, men fått opplyst at han ikke er på kontoret og ikke kan ta imot telefon eller beskjeder. Sentralbordet vil ikke oppgi Joensens mobilnummer. Den ansatte på sentralbordet sa til DN tirsdag at «Du behøver ikke ringe Peter mer. Hvis han har kommentarer, tar han kontakt med deg.»  

DN har videresendt spørsmålene til Søren Norengriis, som bekrefter at han er Joensens advokat. 

Etter at DN publiserte en større artikkel om IFP og Probanas norske virksomhet i mars, har IFP fjernet salgsinnlegg for fremtidige konferanser med foredragsholdere som ikke er forespurt. To av foredragsholderne som ikke har fått betalt, Hans-Petter Nygård-Hansen og Kjell Terje Ringdal, la ut en rekke kritiske kommentarer på IFPs facebook-side. Disse er blitt slettet. Det norske selskapet Probana as hadde frist til å levere regnskap for 2015 innen 7. april for å unngå å bli tvangsoppløst.

Av de 15 foredragsholderne som DN skrev ikke hadde fått betalt i mars, er det kun to som har fått betalt. Senere har ytterligere fire foredragsholdere opplyst til DN at de ikke har fått betalt. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.