Siden 68-åringen Håvard Engell fra Oslo startet skoeventyret Gaitline for fem år siden, har omsetningen økt kraftig og antall sko rives bort.

Omsetningen har økt fra 15,9 millioner kroner i 2015 til 31,4 i 2016 - og 45 millioner kroner i fjor. Det vil si nær tredobling på to år, og selskapet har begynt å gå med overskudd.

Og veksten har bare startet, ifølge Engell, som i dag er idéutvikler i selskapet og er mest opptatt av selve skoene. Sønnen Andreas er daglig leder.

– Vi tar ut god lønn, men ikke utbytte. Overskuddet brukes til å investere ytterligere i driften, for skoene skal ut i nye markeder på sikt og slikt koster jo, sier Håvard Engell.

I fjor solgte Gaitline over 60.000 sko.

Seniorgründere

Håvard Engell er langt fra den eneste senioren som har valgt å starte eget selskap:

I 2016 ble 26 prosent av alle nyetableringer startet av personer over 50 år, og seniorbedriftenes overlevelsesevne ligger på nivå med bedrifter startet av andre aldersgrupper.

Det viser en helt fersk undersøkelse som Ny Analyse har gjennomført for Senter for seniorpolitikk og Innovasjon Norge.

– Seniorgründere er gull for Norge, sier administrerende direktør Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge i en uttalelse i forbindelse med fremleggelsen.

– Tallene viser at seniorer lykkes når de etablerer bedrifter, og forhåpentlig kan det inspirere enda flere til å komme på banen. Mange seniorer har verdifull kompetanse og erfaring, og de er i utgangspunktet godt rustet for nyskapning, sier Traaseth.

Hjalp superalpinistene

Håvard Engell var ballettdanser i sine yngre år, men sluttet et år før pensjonsalderen på 41 år på grunn av en sliten hofte. Likevel var det uaktuelt å bli pensjonist så tidlig. Han følte seg jo på topp.

Etter ballettkarrieren fortsatte han derfor en allerede påbegynt utdannelse på Norges idrettshøgskole og ble hektet på å se hva folk fikk til med kroppen sin. I 15 år var han ansatt i Olympiatoppen, blant annet jobbet han med styringsevnen til alpinistene Lasse Kjus og Kjetil André Aamodt og med koordinasjon og teknikktrening innen 30 ulike idrettsgrener.

Håvard Engell har utviklet helseskoen Gaitline som blant annet selges på Et bedre liv. I fjor solgte Gaitline over 60.000 sko.
Håvard Engell har utviklet helseskoen Gaitline som blant annet selges på Et bedre liv. I fjor solgte Gaitline over 60.000 sko. (Foto: Javad Parsa)

– Så jobbet jeg noen år som fagsjef i MTB, konsernet som produserer de såkalte masaiskoene. Da jeg fikk sitte i et forskningsutvalg i Sveits for konsernet, begynte jeg virkelig å brenne for hvordan mennesker kan bevege seg på en riktigere måte. Jeg trodde det bare var toppidrettsutøvere og dansere som slet med plager, men slik er det jo ikke, forteller Engell.

Det var da han fikk ideen til Gaitline-skoen, en sko som skulle kunne ta tak i de grunnleggende tingene og påvirke ledd og muskler, stimulere det sansemotoriske og skape hensiktsmessige bevegelser – selv på hardt underlag som asfalt og betong.

Riktige bevegelser

– Menneskekroppen fascinerer meg. Da jeg vokste opp, lekte vi i ujevnt terreng. I dag går vi bare på hardt underlag. Målet mitt fremover er å utvikle enda flere sko, både for voksne og barn. Ikke en «helsesko», men sko alle kan bruke – en sko som lærer kroppen å bevege seg riktig, sier 68-åringen.

Forskningslab

Nå har han bygd opp en stor forskningslab for å utvikle nye ideer.

– Jeg kommer nok aldri til å bli ferdig med utviklingen, det er så utrolig mye mer man kan gjøre. Jeg vil leke med det optimale, lage enda bedre sko, sier Engell.

Gaitline har i dag rundt 17 ansatte på hel- og deltid og skoene selges i Norge, Sverige, Danmark og Island.

Ikke bare unge app-utviklere

Både Innovasjon Norge og Senter for seniorpolitikk vil nå samarbeide for å hente ut mer av gründerpotensialet blant seniorer.

– Mange har nok et bilde av gründere som unge app-utviklere som henger på kule kontorfellesskap for unge, men mange seniorer har også gode forutsetninger for å starte egen virksomhet. De er erfarne, har nettverk, kapital og bred kompetanse, sier Kari Østerud, direktør i Senter for seniorpolitikk.

Tallene viser at seniorer er viktige bidragsytere i å skape arbeidsplasser, men ikke har like stor vekst i antall arbeidsplasser som unge gründere. De har imidlertid like god overlevelsessjanse:

61,8 prosent av selskapene etablert av aldersgruppen 55–66 år overlever treårsdagen, mot 63,5 prosent for alle aldre. Når det gjelder enkeltmannsforetak kommer seniorene best ut, med 35,4 prosent overlevelse etter tre år, mot gjennomsnittet på 30,8.(Vilkår)

Dette gjør DNB-forvalteren når markedet faller
Fondet var klar til å kjøpe da det smalt.
02:23
Publisert: