– Hele flyindustrien står foran en dramatisk mangel på piloter. Det er behov for 100 nye piloter hver dag; dobbelt så mange som blir utdannet i dag, sier Espen Høiby i OSM Aviations i forbindelse med at selskapet har kjøpt Flight Center US i Fort Lauderdale i Florida.

Skolen skifter nå navn til OSM Aviation Academy US.

Ingen quick fix

Pilotskolen i Florida skal særlig satse på å øke antall kvinner som tar pilotutdannelse.

– Kun fem prosent av alle operative piloter er kvinner. Jeg ser den enorme kjønnsubalansen som et stort potensial, sier Høiby.

–Hvordan skal dere få flere kvinner til å bli piloter?

–Det er et veldig godt spørsmål. Det er ingen quick fix, men vi må jo for det første ha en markedsføring rettet mot jentene. Vi må vise at dette er en attraktiv industri. Større fleksibilitet tror jeg også blir viktigere, sier han.

– Pilotyrket har vel også mistet noe av glamouren?

– Det er nok riktig. Vi må revitalisere den. Og vi må sørge for at det å bli pilot ikke bare er en guttedrøm, men også en jentedrøm.

– Lønnsmessig er det vel heller ikke like attraktivt som før å bli pilot?

– Det kan nok også være et element. Samtidig er det slik at med det enorme behovet for flere piloter, kan man også bli kaptein på kortere tid enn det som var vanlig før. Så det er store muligheter. Men vi må jobbe sammen med både fabrikanter og operatører og har blant annet tatt initiativ til en rundebordskonferanse der både rekrutteringen generelt og mangelen på kvinner spesielt blir et viktig tema, sier Høiby som etter kjøpet i Florida vil utdanne 700–800 piloter i året.

– Når industrien trenger 100 nye piloter hver dag, sier det seg selv at vi ikke klarer dette alene, sier han.

Dobler med elfly

Skolen OSM overtar i Florida har i dag 100 studenter. OSM tar sikte på å doble dette antallet. Selskapet skriver i pressemeldingen at pilotskolen blir den første til å bruke kun elfly i utdannelsen. Selskapet har bestilt flytypen Eflyer 2 fra Colorado-baserte Bye Aerospace for levering i 2021.

OSM Aviation er en storaktør innen bemanning av piloter, kabinpersonale og bakkemannskap med over 6000 ansatte som leies ut til en rekke flyselskaper. Norwegian er blant OSMs største kunder. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.