– Espresso House har henvendt seg til oss på bakgrunn av det som har kommet frem i mediene. Vi har avtalt et møte med hovedkontoret i Espresso House i neste uke, sier Trine Hammer, Nasjonal koordinator for service- og overnattingsbransjen i Arbeidstilsynet.

På spørsmål om hva som skjer videre, sier Hammer at de ikke kan kommentere noe før møtet med Espresso House.

Trine Hammer, nasjonal koordinator for service- og overnattingsbransjen i Arbeidstilsynet.
Trine Hammer, nasjonal koordinator for service- og overnattingsbransjen i Arbeidstilsynet. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

– Vi har ikke forutsetninger for å ta en avgjørelse om hva som skjer videre på dette tidspunktet. Vi må først ha møte med Espresso House og få en oversikt over de faktiske forhold. Så skal vi finne ut hvordan vi skal følge det opp videre.

«Utelukkende positivt»

Torodd Gøystdal, toppsjef for Espresso House Norge, skriver i en epost at de ser på møtet som utelukkende positivt.

– Vi har avtalt et møte i neste uke. Hvis tilsynet skulle avdekke noe som ikke har kommet frem tidligere vil vi sammen med tilsynet jobbe for å bedre dette, skriver han.

Videre opplyser Gøystdal at de har en god dialog med tilsynet, og sier de også skal i møte med Fellesforbundet.

– Det er viktig for oss at Arbeidstilsynet er trygg på at vi er en seriøs, god arbeidsgiver med fornøyde medarbeidere.

«Leit å høre om»

De siste dagene har DN omtalt det som blir beskrevet som en utbredt ukultur i Espresso House-kjeden i Norge.

Tidligere ansatte har fortalt om blant annet manglende overtidsbetaling, enormt jobbpress og en følelse av å være «overvåket» på jobb.

Arbeidstilsynet har i etterkant av avsløringene beskrevet situasjonen som «rystende» og «absolutt ikke et arbeidsliv vi kan være bekjent av å ha».

Også Fellesforbundet har reagert på avsløringene.

– Jeg synes at svaret fra ledelsen i Espresso House vitner om at de ikke tar problemet på alvor. Det er veldig lettvinte svar på såpass alvorlig historier, sa Clas Haarek Delp, forbundssekretær i Fellesforbundet, til DN torsdag.

«Full gjennomgåelse»

Torodd Gøystdal, toppsjef i Espresso House Norge, sier at han synes det er både overraskende og leit å høre om historiene til de tidligere ansatte.

– Vi har i dag kontaktet Arbeidstilsynet for en full gjennomgåelse av vår struktur og våre rutiner i lys av de påstandene som har kommet frem denne uken.

Han forteller at de har en god dialog med Arbeidstilsynet, som har hatt jevnlige besøk som ikke skulle indikere forholdene i dag slik de er blitt beskrevet gjennom mediene.

– Vår jobb er å sørge for at fornøyde medarbeidere serverer fornøyde gjester, noe alle våre undersøkelser forteller at vi i dag gjør, skrev Gøystdal i en mail.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.