Ved meglingsfristens utløp ved midnatt var partene fremdeles ikke i mål, men enige om å fortsette samtalene på overtid. Fire timer senere meglet partene fremdeles og uten tegn til snarlig løsning.

Dersom det fremdeles forhandles utover morgentimene skal medlemmene i Fellesforbundet og Parat møte på jobb som vanlig.

Da riksmegler Mats Wilhelm Ruland møtte pressen i 23-tiden torsdag var han klar på at meglingen var krevende og at mange tema fremdeles sto uløste.

– Streik er et reelt scenario, men vi er optimistiske, uttalte han.

Hentet inn toppene

Det er arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri som forhandler med fagforbundene Fellesforbundet og Parat i det såkalte frontfaget. Det de kommer frem til, er vanligvis retningsgivende for lønnsoppgjøret i øvrige sektorer. Meglingen foregår på Hotel Opera i Oslo.

Både LO-sjef Hans-Christian Gabrielsen og NHO-leder Ole Erik Almlid sluttet seg til meglingen torsdag kveld, men Gabrielsen og nestleder Peggy Følsvik forlot hotellet i 02.30-tiden.

Ifølge Magasinet for fagorganiserte kommer det ikke til å bli noen løsning for frontfaget i løpet av natten. De henviser til kilder som sitter sentralt i meglingen, og som sier meglingen kan vare til utpå morgenen.

Nedturen fortsetter for flyselskapene: – Det er verre enn etter 11. september
Tror flyselskapene trenger to-tre år for å hente seg inn etter koronakrisen.
00:58
Publisert:

Begrunnelsen er ikke at det er så stor avstand mellom partene at det er fare for streik. Men at spørsmålene som diskuteres, er svært kompliserte. Partene trenger bedre tid for å forstå hverandre, og finne løsning, ifølge Magasinet.

Streik landet rundt

Rundt 28.000 industriarbeidere går ut i streik fredag dersom partene ikke blir enige.

En eventuell streik vil ramme industribedrifter over hele landet. Fosdalen i Verran vil være den enkeltbedriften som rammes hardest med streikevarsel for 733 ansatte, fulgt av Aibel i Haugesund med 649 og Kværner Stord med 592. Ved Kværner Verdal vil 470 arbeidstagere bli tatt ut.

Over 300 arbeidstagere i hver av bedriftene Aker Solutions, Kaefer Energy og Bilfinger Industrier i Stavanger vil bli tatt ut i en eventuell streik.

På Raufoss vil Benteler Automotive og Nammo hver få over 300 ansatte i streik. På Kongsberg rammes GKN Aerospace og Kongsberg Defence & Aerospace av et tilsvarende uttak.

NHO krever nulloppgjør

Ruland svarer et klart ja på spørsmål om dette er en av de mest krevende meglingene han har ledet:

– Det er en krevende megling, det er det ingen tvil om, og bakteppet er at landet står i en økonomisk krise. Dessuten er det fire år siden forrige forbundsvise hovedoppgjør, og det betyr at partene har mange tema de har behov for å bringe inn i meglingen og finne en løsning på, sier han til NTB.

Ruland sier det ikke er ett enkelttema som er det vanskeligste, men å finne en totalløsning for meglingen.

Utgangspunktet for meglingen er to parter som står svært langt fra hverandre.

Mens NHOs representantskap har krevd et nulloppgjør og uttalt at de ikke har noe å gi på hverken lønn eller andre goder og ordninger som øker bedriftenes utgifter, krever Fellesforbundet og Parat at medlemmenes kjøpekraft sikres, at minstelønnssatsene heves og en rekke andre justeringer og endringer i avtaleverket.

Forrige uke ble anslaget for prisveksten i år oppjustert fra 1,2 prosent til 1,4 prosent av Teknisk beregningsutvalg (TBU). Dette kan bidra til å gjøre det enda vanskeligere å komme i havn med oppgjøret, siden arbeidstagersiden alltid har som mål å få oppgjør som holder tritt med prisveksten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.