I en tekstmelding til NTB rundt klokken 22 onsdag sier Anna Greva, som er leder for kommunikasjon i Finansforbundet, at meglingen hos Riksmekleren fortsatt pågår.

Om partene ikke kommer til enighet innen midnatt, går drøyt 21.000 ansatte i banker og forsikringsselskap ut i streik fra torsdag, om ikke meglingen fortsetter utover fristen.

Det kan få store konsekvenser, men Finans Norge forsikrer om at de fleste betalingssystemer likevel vil fortsette å fungere som normalt, iallfall inntil videre. En rekke bankfilialer kan imidlertid bli nødt til å stenge.

Problemer med betaling blir det i tilfelle først dersom det oppstår feil, siden det ikke er mange nok på vakt til å utbedre feilene.

Nettbank og betalingsterminaler fungerer

– I utgangspunktet skal alt fungere, men det er lav bemanning, og hvis det skulle skje uforutsette driftsproblemer, har man ikke folk til å rette på det, sa kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne i Finans Norge til NTB onsdag formiddag.

Betaling av regninger, bruk av bankkort, overføringer i nettbanken og slike tjenester skal altså i utgangspunktet være mulig også om det blir en storstreik i finansnæringen.

Halvparten av de ansatte

Det er Finansforbundet og LO som megler med arbeidsgiversiden Finans Norge. Finansforbundet har varslet at de tar drøyt 20.000 medlemmer ut i en streik, mens LO Finans tar ut omtrent 1.300 medlemmer.

Totalt omfatter streikeuttaket omtrent halvparten av de ansatte i norsk finansnæring, og både landets største banker og forsikringsselskaper samt lokale sparebanker vil rammes.

Krever bedre fordeling

I meglingen krever Finansforbundet jevnere fordeling.

– Finansnæringen går så det suser. Våre medlemmer har år etter år bidratt til solide overskudd med store utbytter til aksjonærene. Likevel har mange tapt kjøpekraft. Vi krever en jevnere fordeling av verdiskapingen, sa forbundsleder Pål Adrian Hellmann i forbindelse med starten på meglingen.

LO Finans har opplyst at et av de viktigste kravene for dem er et «slitertillegg» for dem som ikke orker å jobbe etter fylte 62 år.

Arbeidsgiversiden i Finans Norge stiller seg negativt til dette.

– Vi kan ikke akseptere en ordning med et slitertillegg som vil medføre at arbeidsgiver påtar seg forpliktelser de ikke kjenner kostnadene og konsekvensene ved. Til forskjell fra NHO-bedriftene har ikke finansbedriftene et eget fond de kan hente slitertilleggene fra, sier Fåne i Finans Norge.

(©NTB)(Vilkår)

Skal Eurobonus bli en kryptovaluta?
Finansdirektør Torbjørn M. Wist i SAS om en nyvinning der man snart kan handle flybonuspoeng med hverandre.
01:14
Publisert: