- Jeg var så heldig å få fast jobb samme sted som jeg var trainee da jeg var student. Kontrakten ble signert før jeg var ferdig med studiene, forteller Ea Herstad (26). 

Hun arbeider i dag som advokatfullmektig i Bing Hodneland advokatselskap DA med spesialisering innen entrepriserett og opphavsrett. Jobben har hun hatt siden januar.
Å bli jurist var ikke et helt opplagt valg, sier hun.
- Det sto mellom å ta jurist- eller arkitektutdannelse, men jeg er glad jeg valgte det første. Jeg gir nok bedre juridiske råd enn jeg tegner hus, innrømmer hun. 

- Jeg trives kjempegodt. Siden jeg kjente bedriften fra før, føltes heller ikke overgangen så stor fra student- til jobbtilværelse, legger Ea til.

Det skjer en økt polarisering i arbeidsmarkedet, viser Finn jobbindeks, som ble offentliggjort tirsdag.

– Et arbeidsmarked med endrede krav til kompetanse premierer spesialisten, og driver arbeidstagere uten formell utdannelse mot konkurranseutsatte lavtlønnede yrker. Det tradisjonelle mellomsjiktet tynnes gradvis ut, i takt med at manuelle oppgaver blir erstattet av maskiner og ny teknologi, sier produktdirektør og jobbanalytiker i Finn jobb, Fredrik Schjold.

– Det er åpenbart hvem som sitter på den gylne gren når lønnsbetingelser skal forhandles ...

400 søkere til én jobb

Schjold mener at spesialistene – blant annet konsulenter, rådgivere, jurister og høyt utdannede innen telekommunikasjon og it – vil ha mulighet til å tjene svært gode penger, mens vi vil få en større klasse med lønnsmottagere med langt dårligere lønnsutvikling.

– I et arbeidsmarked hvor det er knapt med spesialister på et område, vil de beste søkerne være svært attraktive ressurser. Samtidig ser vi at det kan være 400 søkere til én butikkjobb i Oslo-området, sier han.

– Teknologi endrer arbeidsmarkedet drastisk, og de omstillingsvillige arbeidstagerne blir vinnerne. Alle skal ikke bli teknologer, men teknologiforståelse går fra å være en nisjekompetanse til å bli en hygienefaktor, tror Fredrik Schjold.

- Notorisk vanskelig å spå, men...

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, som også deltok på frokostmøtet hos Finn tirsdag, er forsiktig med å gi karriereråd:

– Det er notorisk vanskelig å spå om fremtiden, men er det én ting vi er ganske sikre på, så er det at den vil preges av digitalisering og teknologi. Det er ikke slik at alt vil bli nytt og annerledes i kunnskapssamfunnet fremover – vi har ingen stor ukjent X på hva Norge skal leve av. Vi skal leve av det samme som i dag, men man må lære seg teknologiens muligheter og bruke dem, sa han. 

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. (Foto: Aleksander Nordahl)

Samtidig som flere bør bli spesialister, understreker Fredrik Schjold at vi også må innse at kompetansen til dagens spesialister bør bli kompetansen til morgendagens generalister.

– Å få programmering inn i skolen på linje med matte og samfunnsfag vil være en god start, sier han.

- Endring er hardt og tøft

I forbindelse med årets World Economic Forum ble det offentliggjort tall fra PwC som viste at 72 prosent av topplederne så manglende tilgang til nøkkelkompetanse som en av de største truslene for global vekst i årene som kommer.

Schjold understreker imidlertid at man ikke skal se ned på dem som høyst sannsynlig vil bli lønnstaperne fremover:

– Det er ingen grunn til å være nedlatende overfor denne gruppen. Får du en butikkselgerjobb i Oslo nå, kan det hende at du har utkonkurrert 400 andre søkere!

Fredrik Schjold, produktdirektør i Finn jobb.  
Fredrik Schjold, produktdirektør i Finn jobb.  

Røe Isaksen er enig i at det lønner seg å være omstillingsvillig fremover. Men:

– Endring er hardt og tøft, det må vi være klar over. Oljearbeidere som har mistet jobben etter en lang karriere og kanskje må flytte på seg og bygge opp livet sitt helt på nytt...  Da skal du være ganske hardbarka for å tenke optimistisk, sier han.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.