Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) la mandag fram en større forskningsrapport som måler hvorvidt norske arbeidstakere opplever mer eller mindre medbestemmelse på arbeidsplassen på ting som arbeidstid, arbeidstempo og innflytelse på hvordan ressursene skal brukes. Resultatene bekymrer forskerne, skriver Dagsavisen.

Færre opplever at de har mye innflytelse

– Dette er et varsku for den norske modellen. Hvis norske arbeidstakere mener vi går i en autoritær retning, kan det innebære at det foregår en innstramming i deres innflytelse. I en undersøkelse fra 2009 svarte 89 prosent at de hadde mye og ganske mye innflytelse på egen arbeidssituasjon. I vår undersøkelse er det samme tallet 77 prosent, altså 12 prosentpoeng lavere. Det er en betydelig nedgang, sier Eivind Falkum ved AFI.

– 45 prosent mener arbeidslivet beveger seg i en mer autoritær retning, og bare 10 prosent mener det går i en mer demokratisk retning. 25 prosent mener det er uendret og 20 prosent vet ikke, sier han.

Falkum forklarer resultatene blant annet med at fagforeningsgraden går ned. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.