Matleveringstjenesten Foodora får kritikk på 17 punkter i en tilsynsrapport fra det svenske arbeidsmiljøverket, som blant annet handler om utstyr, sikkerhet og manglende kunnskap om hvordan de ansatte har det på jobb. Det skriver SVD Näringsliv.

Foodora er heleid av det tyske logistikk-oppstartsselskapet Delivery Hero, som har etablert samme type virksomhet i en rekke land. De rosakledde sykkelbudene er sterkt synlige i store norske byer.

Arbeidsmiljøverket er kritisk til at sykler og annet utstyr kun blir sjekket ved ansettelse og ikke blir fulgt opp. De sier også at selskapet må sørge for at sykkelbudene har mulighet til å ta pauser og få tilstrekkelig hvile.

Ifølge arbeidsmiljøverket har sjefene så mangelfull kunnskap om arbeidsmiljøet at selskapet trenger ekstern hjelp, skriver den svenske avisen.

– Man må gjøre en omfattende jobb med arbeidsmiljøet her, og få i gang lokal medvirkning, så det ikke bare er lederne i Stockholm som implementerer rutiner som skal ut på lokalt nivå, sier inspektør Anette Borglin i arbeidsmiljøverket til avisen.

Stiller krav om håndtering av trusler

Dette er ikke første gangen myndighetene har gjennomgått matleveringsselskapet i Sverige. I 2017 ble det iverksatt granskning i Stockholm, og det ble stilt flere krav til selskapet i kjølvannet av det.

Denne gangen er granskningen gjennomført i Malmö, men det berører hele selskapet, skriver SVD Näringsliv.

Flere av kravene som nå stilles handler om håndtering og forebygging av trusler og vold mot sykkelbudene. Et tiltak som Foodora selv har iverksatt er at selskapet ikke lenger tar imot bestillinger i visse områder i Malmö. Borglin mener at fokuset heller bør være å forebygge.

Slik svarer Foodora på det som kommer frem i rapporten:

– Vi har dedikerte folk som jobber med denne saken. Mange av sakene er allerede løst. Sikkerhet er noe vi arbeider løpende med over hele landet og vi har iverksatt ulike løsninger, skriver Foodoras logistikksjef John Debratt i en epost til SVD Näringsliv.

I februar ble det kjent at Foodora og fagforbundet Transport i Sverige har signert en tariffavtale, etter et år med forhandlinger. Flere måneder tidligere hadde arbeidsminister Eva Nordmark (S) gått ut og bedt matleveringstjenesten signere tariffavtale, etter avsløringer om arbeidsforholdene i selskapet i svenske medier.

Avisene hadde omtalt hvordan sykkelbudene risikerte å miste jobben sin dersom de ikke var raske nok med leveransene, og var ansatt på tidsbegrensede kontrakter.

– Det er råttent. En kan ikke unngå arbeidsgiveransvaret ditt ved å gjemme deg bak en app, sa Nordmark til Sydsvenskan.

Brudd på arbeidstidsbestemmelse i Norge

Budtjenesten har også fått kritikk i Norge. Etter et tilsyn hos selskapet i fjor, konkluderte Arbeidstilsynet med at Foodora ikke har god nok kontroll på hvor mye de ansatte jobber. Tilsynet var basert på en stikkprøve av syv ansatte, der to av de kontrollerte ansatte jobbet 15 og 17 dager sammenhengende i august, mens en tredje jobbet nesten en hel måned i strekk, 27 dager.

– Vi opererer i en ny bransje med stor vekst, der det er ekstra viktig at Arbeidstilsynet følger opp alle aktørene tett. Vi håper og tror derfor at det blir gjort flere tilsyn parallelt. Vi ønsker velkommen mer tilsyn med alle aktører i hele bransjen vår, særlig fordi plattformøkonomien er en helt ny del av arbeidslivet i Norge, sa Foodoras fungerende norgessjef Carl Randers til DN.

Foodora ble pålagt tiltak for å hindre videre brudd på arbeidsmiljøloven.

– Etter at vi fikk krav om tilsyn i Trondheim så vi det som hensiktsmessig å gjøre en utredning på driften i hele landet. Dette arbeidet er i tråd med tilsynet i Trondheim og noe vi mener er en naturlig del av sikkerhetsarbeidet i bedriften, sa Randers videre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.