– Det er hektisk, sier Arash Saidi (34) i it-selskapet Convertelligence, og ler litt når han forsøker å sette ord på hvordan det er å stable et nytt selskap på bena – samtidig som du tar master i språkteknologi.

Det siste året har han sjonglert oppgaveskriving ved Universitetet i Oslo (UiO) og arbeidsoppgaver i oppstartselskapet Convertelligence i Forskningsparken i samme by. Selskapet har spesialisert seg på språkteknologi og det å få roboter til å forstå meningen i tekst.

Gründer og eier Arash Saidi, Petter Hohle (til venstre), Mathias Ose og Gunnar Fornes får innspill fra Nishant Shukla, som er hentet inn fra USA.
Gründer og eier Arash Saidi, Petter Hohle (til venstre), Mathias Ose og Gunnar Fornes får innspill fra Nishant Shukla, som er hentet inn fra USA. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Sammen med medeier John Antonio Nilsen (43) har Saidi bygget opp et firma fra bunnen av som i dag teller ti ansatte og har kunder som DNB og Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO). Det til tross for at de ikke har mottatt en eneste krone i form av investorkapital.

– Jeg er vant til å jobbe ved siden av studiene, og det var ikke så annerledes å starte dette, hevder Saidi.

Fikk idé til eget selskap

Alt startet med en jobb han gjorde for UiO for ett år siden. Oppgaven var å utvikle en chatbot for universitetet, en robot som besvarer henvendelser fra studentene. Da oppdaget Saidi at de regelbaserte systemene han jobbet med kom til kort.

– Det krever ekstremt mye manuell jobb for å få til noe som egentlig ikke fungerer så veldig godt. Hjernen til chatboten vokser, men du ser det på en måte ikke, sier han.

– Det var da jeg fikk ideen om at dette er noe man kan lage en business rundt, forteller Saidi.

Mye av det han måtte skrive for hånd for få måneder siden, gjør maskinene av seg selv nå.

Fra venstre sitter Arash Saidi (34) og John Antonio Nilsen (43), som driver oppstartselskapet Convertelligence på Startuplab i Forskningsparken. De bygget opp selskapet med ti ansatte mens Arash var student.
Fra venstre sitter Arash Saidi (34) og John Antonio Nilsen (43), som driver oppstartselskapet Convertelligence på Startuplab i Forskningsparken. De bygget opp selskapet med ti ansatte mens Arash var student. (Foto: Øyvind Elvsborg)

– Vi har laget et enkelt grensesnitt hvor de som ikke har teknisk bakgrunn lager chatbotene. Det vil si at de «lærer opp» maskinene ved å skrive inn et sett eksempler på hvordan et spørsmål kan stilles. Tidligere måtte vi fortelle maskinen dette gjennom koding, nå skjer det automatisk. Det er den teknologien vi har laget og som gjør at vi raskt kan lage en chatbot og gi den til en kunde, sier Saidi.

Tror på de unge

Daglig leder Alexander Woxen i Startuplab utpeker kunstig intelligens som ett av områdene hvor unge kan ha gode muligheter for å lykkes. I tillegg til å hjelpe gründere med å bygge opp selskaper i Forskningsparken, er Woxen mentor ved Institutt for informatikk ved UiO.

– Det er noen fagområder hvor unge har spesielt gode forutsetninger for å lykkes. Dette fordi de behersker noe som ikke så mange andre kan, og hvor det kan være en fordel å stille med blanke ark, sier Woxen.

Fagområdene han snakker om er innenfor informatikk, som maskinlæring og datavitenskap, men også statistikk og anvendt matematikk.

– Vi ser spennende anvendelser i alt fra livsvitenskap og medisin til geologi. Dette er fag som i seg selv ikke er nye, men hvor det foregår en renessanse. Verktøyene blir bedre og vi har fått en forsterket anvendelse av disse, hvor muligheter og behov presses raskere frem enn folks evne til å beherske dem, sier Woxen.

Han sammenligner situasjonen med «en byggeboom uten tilstrekkelig med håndverkere». 

– Alle kan holde en hammer og spiker, utfordringen er anvendelsen og tilgang på kompetente ressurser, sier startuplab-sjefen og peker på tre årsaker til hvorfor unge har gode forutsetninger for å møte «boomen»:

Daglig leder Alexander Woxen i Startuplab.
Daglig leder Alexander Woxen i Startuplab. (Foto: Fredrik Bjerknes)

– De er ambisiøse, sitter nær kunnskapsmiljøene og mobiliserer store team raskt og kostnadseffektivt, i motsetning til store bedrifter som typisk må gjennom beslutningsprosesser før de satser. Og de er fri for bagasje som også gjør at de kan være raskt ute med nye ting, forklarer Woxen.

Opptatt av globale utfordringer

Seniorrådgiver Jeanett Sandmo i Gründerdivisjonen i Innovasjon Norge mener Startuplab-sjefen har flere gode poeng.

– Mens flere av dagens litt eldre gründere har vært nødt til å omstille seg og lære å ta i bruk ny teknologi og løsninger, har de unge blitt født inn i en digital verden, påpeker hun.

Sandmo ser at unge gründere er mer opptatt av å utvikle bedrifter, produkter eller tjenester som svarer på globale utfordringer, sammenlignet med de litt eldre. De ser ikke på bærekraftige løsninger som en bonus, snarere som et premiss.

«Alder uviktig»

Konsernsjef Øystein Moan i it-selskapet Visma mener alder i seg selv ikke gjør deg mer eller mindre kvalifisert for å lykkes innen teknologiske fagfelt. Utdannelse og fleksibilitet er avgjørende, tror han.

– Jeg vet ikke om selve alderen betyr så mye, det viktigste er hvilken utdannelse du har. Kunstig intelligens, stordata og maskinlæring er blitt vanligere tema på universitetene de siste fem, seks årene. De som kommer ut av institusjonene nå har lært mye om det. Slik har det egentlig alltid vært – de nyutdannede har mer oppdatert kompetanse enn de som var nyutdannet for tyve år siden, sier Moan.

– Det er ikke nødvendigvis slik at du er blitt dummere når du blir eldre, men du blir ofte mer låst til eksisterende virksomhet og forpliktelser, sier han og forklarer at det samme gjelder for bedrifter.

Visma-sjef Øystein Moan mener utdannelse er viktigere enn alder.
Visma-sjef Øystein Moan mener utdannelse er viktigere enn alder. (Foto: Ida von Hanno Bast)

– Det er nok forskjellig hvor raskt beslutninger i store selskaper tas. Store selskaper har typisk mange kunder, forpliktelser og hensyn å ta. Det har ikke en oppstartsbedrift. Det er ikke så dumt å ha mye kunder og kapital heller, men det gjør at det kan bli lite tid til å finne på nye ting og snu deg like raskt som bedrifter uten store forpliktelser, sier Moan.

Tips til studenter med en gründeridé

Kast deg ut i det! En del bransjeområder, som it, krever ikke mye startkapital.

Finn deg en støttepartner: Helst med annen kompetanse enn deg selv. Du kan bli sittende med veldig mye arbeid om du skal gjøre alt i bedriften alene i tillegg til studiene.

Utfylle hverandre: Har du it- eller teknisk bakgrunn bør du finne en medgründer med forretningserfaring – og omvendt. To forretningsfolk lager kanskje en teknisk dårlig løsning ut av en veldig god idé, mens to teknikere kanskje lager et teknisk godt produkt ut av en idé som ikke er liv laget.

Hold staben i Norge: Mange setter ut tjenester til ansatte i utlandet. Det er hverken gunstig for produktet du lager eller norsk økonomi. For oss er det viktig at ekspertisen vi behøver for å skape et selskap, er lett tilgjengelig. Mange tror du må være i Los Angeles for å lykkes, men du kan få det til i Norge med de rette folkene og mindsettet.

Oppsøk gründermiljøer: Startuplab og Mesh i Oslo arrangerer ulike treff for personer som er interessert i å møte andre, både store selskaper og små bedrifter i oppstartsfasen.

Vær villig til å ta risiko og kutte lønnen din i to: Det er ikke mye penger å hente i et nystartet selskap. Av samme grunn er det mindre trygt å jobbe i enn et stort konsern.

Tro på ideen: Du må ha tro på at du kan skape en etterspørsel for det du har laget. Mennesket «trenger» for eksempel ikke smarttelefon, og likevel har alle det. Oppstartselskaper kan være med å forme og påvirke etterspørselen.

Kilde: Arash Saidi og John Antonio Nilsen i Convertelligence(Vilkår)

Juni kan være så hektisk for småbarnsforeldre at noen drømmer om å havne på sykehus for å få litt fred
– En gang var juni sol og utepils, nå er det bare stress
02:21
Publisert: