Klokken 10 startet fredagens styremøte i Innovasjon Norge. Administrerende direktør Anita Krohn Traaseth ville ikke uttale seg til pressen på vei inn, mens styreleder Gunnar Bovim var ordknapp. Allerede på mandag varslet han ønsket om en redegjørelse om ansettelsen av Ferd-arving Katharina G. Andresen (23).

Det har stormet rundt selskapet siden forrige uke, da det ble kjent i E24 at deltidsstillingen til Andresen ikke ble utlyst.

Etter fredagens styremøte møtte de to pressen rundt 16:30.

– Styrets vurdering er at dette samlet sett er en uheldig sak for Innovasjon Norge. Selv om vi ikke har klare formeninger om at det er gjort reelle formelle feil, har saken kommet ut på en måte som er uheldig, sa Bovim.

Han varsler at det vil komme en gjennomgang av saken fra internrevisor PwC etter forslag fra Traaseth.

– Det synes vi er et godt forslag, så det kommer vi til å be om nå, sier Bovim.

Vanskelig sak

Etter Bovim uttalte Traaseth seg til mediene.

– Det har vær veldig vanskelig sa hun.

Hun innrømmet at håndteringen ikke var den beste.

– Jeg tror vi skal ta selvkritikk på at håndteringen har vært krevende. Vi skal ha en gjennomgang og se på hva vi kunne ha gjort annerledes. Selv om vi ikke har brutt noen lov, skal vi likevel avtale også med tillitsvalgte, og se på hvorvidt vi skal ha sånne type stillinger.

NTL-tillitsvalgt Liv Jorunn Kristiansen er positiv til løsningen:

– Det høres fornuftig ut, skriver hun i en melding.

Tillitsvalgte fra SAN i Innovasjon Norge har sendt følgende uttalelse til DN:

– Vi kjenner ikke omfanget av bestillingen fra styret, men håper å bli involvert i utformingen. Utover dette har vi foreløpig ingen kommentar.

Finansforbundet Innovasjon Norge håper også å bli involvert og sier i en uttalelse:

- Videre håper vi at ledelsen tar lærdom av håndteringen.

Bråk i en uke

Torsdag kunne DN fortelle at Andresen først fikk nei da hun kontaktet selskapet om internship, men at det dagen etter ble opprettet en deltidsstilling i hr-avdelingen som hun ble foreslått til.

DN har spurt om hvor mange andre som har fått nei til internship og om de var aktuelle for stillingen Andresen fikk, men har fått beskjed fra kommunikasjonsavdelingen om at selskapet har kommentert Katharina Andresens engasjement så langt det kan nå.

Reaksjonene internt har vært kraftige, og på mandag og tirsdag satt tillitsvalgte i møter med ledelsen. Fagforeningene ba om en revurdering av Andresen-ansettelsen, men fikk nei fra ledelsen.

Har erkjent problem

Det var lovlig av Innovasjon Norge å ansette Andresen, selv om stillingen ikke ble lyst ut. Samtidig har administrerende direktør Traaseth erkjent at praksisen er problematisk.

– Det denne diskusjonen her har skapt, som jeg tror er viktig, det er prinsipielle diskusjoner rundt disse typer ansettelser. For selv om vi ikke har gjort noe ulovlig her, så ser vi at det er problematisk, sa hun på onsdag.

Selskapet har varslet at praksisen vil bli endret i fremtiden. Samtidig har Traaseth avvist at hun selv gjorde noe galt da hun henviste Andresen videre til hr-avdelingen. Det var Traaseth som tidligere i år anbefalte Andresen å se på internships i Innovasjon Norge, og i slutten av mai tok Andresen kontakt med direktøren.

19. juni ble Andresen tilbudt et ti måneders engasjement, som er ulovlig lenge. Det ble endret til seks måneder da feilen ble oppdaget.

Flere runder med kritikk

Innovasjon Norge-sjef Traaseth har flere ganger vært i hardt vær etter han hun fikk jobben. Tidligere styreleder Per Otto Dyb, beskyldte henne i vår for å skape konflikter, splid og konfrontasjoner og ønsket å fjerne henne. Etter det DN kjenner til handlet dette blant annet om at Traaseth i flere omganger kom på kant med ulike bransjer.

Dyb trakk seg som styreleder da næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) anbefalte å beholde Traaseth frem til et nytt styre var på plass. Dyb ble vraket som ny styreleder av valgkomiteen underveis i prosessen for å fjerne Traaseth. (Vilkår)

– Vi har ikke gjort noe ulovlig
Anita Krohn Traaseth beklager ansettelsen av Katharina Andresen. – Vi har ikke gjort noe ulovlig, men vi er villige til å endre praksisen. Jeg forstår at det har blitt støy rundt ansettelsen.
04:18
Publisert: