Lund (55) ble foreslått som ny styreleder i danske Novo Nordisk tidligere i år, etter at den forrige styrelederen, Göran Ando, ikke ønsket å stille til gjenvalg.

Nå er den tidligere Statoil-sjefen kunngjort som ny styreleder i legemiddelgiganten, bekreftes det på selskapets nettsider.

I en kommentar til Borsen.dk sier Lund følgende: – Når Åge Hareide tør, så tør jeg også – og tenker selvsagt på nordmannens toppjobb for det danske landslaget.

Helge Lund var toppleder i BG Group, men sluttet i 2016 etter at selskapet ble kjøpt opp av Shell. Han ble sommeren 2016 styremedlem i oljeservicegiganten Schlumberger, som ledes av nordmannen Paal Kibsgaard.

Lunds forgjenger i styrestolen, Göran Ando, fikk totalt utbetalt nær 3,6 millioner kroner i honorar i 2016.

På torsdagens generalforsamling vedtok selskapet å øke styrehonorarene betydelig. De 11 styremedlemmene får 12 prosent mer enn fjorårets samlede utbetalinger på 16 millioner danske kroner. Styrehonorarene har doblet seg siden 2014, ifølge Fagbladet 3F.

–Styret foreslår Helge Lund som styreleder hovedsakelig på grunn av hans vidstrakte erfaring innen ledelse av globale selskaper. Helge Lund er også vurdert til å de personlige kvalifikasjonene som er nødvendig for å være styreleder, skrev Novo Nordisk i årsrapporten for 2017.

I 2017 fikk Novo Nordisk et driftsresultat på 49 milliarder danske kroner av en omsetning på 112 milliarder kroner. Resultat før skatt ble 49 milliarder kroner.

Novo Nordisk har rundt 41.700 ansatte i 77 land og markedsfører produktene sine i mer enn 165 land.(Vilkår)

Norwegian kraftig opp på klassisk short-skvis
DNs børskommentator forklarer den kraftige oppgangen i Norwegian-aksjen
00:48
Publisert: