– Dette er en dødelig cocktail.

Partner i Hitecvision Atle Eide la ikke skjul på at situasjonen var dramatisk for det nye konsernet Moreld med koronakrise og kraftig oljeprisfall. Det er ikke mer enn knappe to måneder siden Hitecvision etablerte konsernet Moreld med tusenvis av ansatte og mål om å omsette for nær ti milliarder kroner i år. Konsernet var et resultat av at 20 selskaper i oppkjøpsfondet ble slått sammen til et stort konsern. Sammenslåingen skjedde etter at oppkjøpsfondet hadde mislykkes å selge selskapene.

– Bransjen er i en overlevelsessituasjon. Det gjelder Moreld også. Hvordan selskapet vil se ut og hvordan et oljeserviceselskap vil se ut etter at denne dødelige cocktailen har spilt seg ut, er vanskelig å si, sa Atle Eide for to uker siden.

Optimist

Nå har Eide hentet inn den lokale industriveteranen Geir Austigard (52) for å lede det nye Moreld-konsernet. Han kommer fra toppsjefjobben i Øglænd System. Austigard avviser at det fremover vil bare dreie seg om å redde Moreld.

Hitecvision samlet flere oljeservicebedrifter under paraplyen Morild etter at de ikke greide å selge dem. Nå har seniorpartner Atle Eide (bildet) ansatt ny sjef for Morild.
Hitecvision samlet flere oljeservicebedrifter under paraplyen Morild etter at de ikke greide å selge dem. Nå har seniorpartner Atle Eide (bildet) ansatt ny sjef for Morild. (Foto: Tommy Ellingsen)

– For meg handler ikke dette om å redde selskapet, men å sette en fremtidig retning der en skal utvikle selskapene, både i nye segmenter og innen oljeservice, sier Austigard.

– Du kommer fra et selskap som har hatt sterk vekst. Nå blir det oppsigelser og forhandlinger med bankene?

– Vi må klare å gjøre to ting samtidig. Vi må ha en fot på brems og en på gasspedal for å tenke fremtid og komme igjennom de vanskelige tidene, sier Austigard som formelt starter 1. september i den nye jobben.

– Hva tenker du om fremtiden for oljeservicebransjen med en oljepris ned mot 25 dollar?

– Det er helt klart at det er god fremtid for oljeservice. Vi vil ha oljeproduksjon i mange år fremover. Men i de tøffe tidene vi vil ha de nærmeste månedene, må vi ha beinhardt fokus på kostnader og effektive strukturer, sier Austigard.

Salgsfiasko for Hitecvision endte med nytt milliard- konsern dnPlus

Kommer fra familiebedrift

Austigard har ledet Øglænd System siden 2000. Før det var han flere år i oljeselskapet Shell. Det var i 1990 Geir Austigards far Gunnstein Austigard kjøpte arbeidsplassen sin Øglænd Industrier fra det Oslo-baserte Varner-konsernet, som hadde kjøpt det tradisjonsrike sykkelkonsernet Øglænd i Sandnes.

Nå er selskapet et milliardkonsern med base på Kverneland på Jæren. Det er opphengssystemer for elektro, instrumenter og rør til olje- og gassindustrien som står for mesteparten av omsetningen. Øglænd System er nå eid av det Liechtenstein-baserte Hilti-konsernet etter at det svenske pe-fondet Segulah kjøpte selskapet i 2014. Familien Austigard har gjennom de to salgene realisert verdier for flere hundre millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.