Markedssjef Jan Yngve Holen tapte saken der han hadde varslet om kritikkverdige arbeidsforhold og ulovlig gjengjeldelse hos sin arbeidsgiver Reitan Convenience.

Holen ble også dømt til å betale Reitan Conveniences saksomkostninger på vel 389.000 kroner.

Holen er sykmeldt fra jobben hos Reitan. Hans advokat Steinar Sjølyst opplyser at klienten ikke vil kommentere dommen, eller om den vil bli anket.

– Det er ufattelig trist å ha havnet i denne situasjonen. Jeg elsker å jobbe i Reitangruppen. Det var et verdibasert selskap, sa Holen i forbindelse med rettssaken.

Holen hadde varslet om en mellomleder som han mente ikke leverte som ventet, og som hadde en oppførsel han mente var kritikkverdig. Denne lederen forsvant, men Holen mente varslingen gjorde at han ble utsatt for gjengjeldelse fra ledelsen, blant annet i forbindelse med tildeling av nye arbeidsoppgaver og en ny stilling.

Dommen fra Oslo tingrett slår fast at Holen ikke varslet på en måte som omfattes av arbeidsmiljøloven, og at vilkårene for oppreisning derfor ikke er til stede. Retten har derfor ikke vurdert om Holen er blitt utsatt for en eller flere gjengjeldelseshandlinger.

Reitan Convenience frifinnes derfor for oppreisningskravet, som var på moderate 100.000-150.000 kroner.

Mangler referater

Sakens kjerne er hvorvidt Holen varslet på en tilstrekkelig måte da han sa fra om en tidligere leder i Reitan Convenience.

Kioskkonsernet har bestridt at Holen i det hele tatt har fremsatt et varsel, og uansett at et eventuelt varsel i dette tilfellet ikke gjaldt kritikkverdige forhold.

Retten påpeker at det er Holen som må sannsynliggjøre at han har varslet.

– Retten har i svært liten grad fått presentert møtereferater eller annen skriftlig dokumentasjon som underbygger den delen av hendelsesforløpet som knytter seg til Holens tilbakemeldinger til virksomhetens ledelse, heter det i dommen.

Det er ubestridt at Holen har tatt opp sin misnøye med den aktuelle lederen.

Arbeidsgiveren har likevel avvist at tilbakemeldingene handlet om «trakassering» eller «utilbørlig adferd».

Retten mener at innholdet ikke var kritikkverdige forhold i lovens forstand.

– En for omfattende tolkning vil ha konsekvenser for praktiseringen av virksomheters styringsrett, og det vil potensielt føre til en uthuling av varslingsinstituttet, heter det i dommen.

Vil legge saken bak seg

Reitangruppen er fornøyd med dommen.

– Vi er fornøyde med at retten har kommet til det samme som vi har hevdet hele tiden, nemlig at dette ikke er en varslingssak. Vi ønsker å legge dette bak oss og se fremover, sier Marit Sælid Johannessen, hr-sjef i Reitan Convenience i en tekstmelding til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Det er ikke første gang man får en slik personkarakteristikk som dame
Anne Gjøen reagerer på omtalen av Hydro-sjef Hilde Merete Aasheim.
01:53
Publisert: