Hvert år dør hundrevis av overstressede japanere av hjertetrøbbel, slag eller begår selvmord fordi de jobber så ekstremt mye.

Problemet er så ille at det til og med har fått sitt eget ord på japansk: Karoshi - død som følge av overarbeid.

En britisk expat som bor i Tokyo postet nylig en video på YouTube med tittelen «A week in the life of a Tokyo salary man», der han dokumenterte livet til en typisk japansk finansmann som i de travleste månedene i året - januar til mars - jobbet 13 timer daglig seks dager i uken.

Han dro alltid hjem fra jobb senere enn klokken 23 om kvelden og hadde knapt tid til å skvise inn en middag i løpet av arbeidsdagen, skriver den australske avisen Herald Sun.

Ifjor bestemte den japanske regjeringen seg for å ta problemet på alvor, for overarbeid har blitt del av en kultur i Japan. Ikke bare fører det til at mange dør av stressrelaterte sykdommer, japanerne får også færre barn enn før.

Sah-bee-soo zahn-gyo

Selv om japanerne er kjent for å jobbe knallhardt, er det mye byråkrati og lav effektivitet på japanske arbeidsplasser. Og det er også en fryktkultur, der yngre arbeidere ikke tør å gå hjem fra jobb før sjefen. Å jobbe gratis overtid - også kalt «sah-bee-soo zahn-gyo» - er helt vanlig.

Tall fra japanske statistikkmyndigheter fra 2013 viste at 22 prosent av japanske heltidsansatte jobbet over 49 timer i uken, mens 8,8 prosent jobbet mer enn 60 timer i uken.

I november måtte en restaurantkjede punge ut 57,9 millioner yen (cirka fire millioner kroner) til familien til en ansatt som begikk selvmord etter at han hadde jobbet 190 timer i gjennomsnitt i overtid i måneden i syv måneder.

En gjennomsnittlig japansk arbeider tar bare ferie ni dager i året.

Les også: – Jeg må bare sette meg i tvangstrøya og dra meg hjem fra jobb

Hurra for jobben! dnPlus  

 

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.