Jon Nicolaisen har vært visesentralbanksjef siden 2014, og sentralbanksjefens høyre hånd. I april fikk han fornyet åremålet. Fredag kom beskjeden fra sikkerhetsmyndighetene at han ikke klareres på nytt, med henvisning til at Nicolaisen har kinesisk kone.

– Sivil klareringsmyndighet oppgir til meg at årsaken til at jeg ikke får fornyet sikkerhetsklarering er at min kone er kinesisk statsborger og er bosatt i Kina der jeg støtter henne økonomisk. De slår samtidig fast at det ikke er forhold ved meg personlig som skaper tvil om min sikkerhetsmessige skikkethet, men at dette ikke veier tungt nok. Det har jeg nå måttet ta konsekvensen av, sier Jon Nicolaisen i pressemeldingen fra Norges Bank.

Norges Bank opplyser til DN at prosessen med å få sikkerhetsklarert Nicolaisen har pågått rundt ett år, fra sent 2019 og frem til dagens avslag.

– Fra april til nå, har Nicolaisen fått tilgang til konfidensiell informasjon uten klarering?

– Nei, det har han ikke. Uten klarering faller autorisasjon bort, og man stenges automatisk ute fra tilgang til systemer som inneholder gradert informasjon. Nicolaisen har heller ikke hatt befatning med gradert informasjon etter at klareringen utløp, svarer presseansvarlig Bård Ove Molberg i Norges Bank i en epost.

Molberg avviser at manglende klarering har vært til hinder for at Nicolaisen kunne utføre jobben sin.

– Sikkerhetsklarering etter bestemmelsene i sikkerhetsloven er svært sjelden nødvendig i visesentralbanksjefens daglige virke. Typiske eksempler er krisehåndtering og beredskapsøvelser, skriver Molberg.

Forespørsel fra Norges Bank

Da Nicolaisen ble oppnevnt i 2014 som visesentralbanksjef, var det Finansdepartementet som sto for sikkerhetsklareringen. Da Nicolaisen i mars ble gjenoppnevnt, tok Norges Bank seg av prosessen med Sivil klareringsmyndighet på vegne av departementet, ifølge banken.

Nicolaisen opplyser at han giftet seg med sin kinesiske kone i 2010. Inntil nå har det med andre ord ikke vært et problem for norske sikkerhetsmyndigheter at kona er fra Kina.

Han ble også nylig gjenoppnevnt som visesentralbanksjef fra april i år for en åremålsperiode ut desember 2023. Da byttet Nicolaisen oppgaver fra pengepolitikk til å ha ansvaret for Oljefondet.

Finansdepartementet, som er ansvarlig for ansettelsen av visesentralbanksjef, har vært klar over at Nicolaisen ikke var sikkerhetsklarert, ifølge kommunikasjonssjef Therese Riiser Wåler. Mandag ble departementet orientert av Sivil klareringsmyndighet at de hadde avslått søknaden.

Sentralbanksjef Øystein Olsen, som sitter i karantene etter koronasmitte hos oljefondssjefen, skriver følgende:

– Jeg vil savne Jon Nicolaisen i stillingen som visesentralbanksjef, et verv han har skjøttet på en utmerket måte som nær kollega og dyktig fagmann.

Sentralbanksjef Øystein Olsen sier han vil savne kollega Jon Nicolaisen, som må gå på dagen som visesentralbanksjef.
Sentralbanksjef Øystein Olsen sier han vil savne kollega Jon Nicolaisen, som må gå på dagen som visesentralbanksjef. (Foto: Fredrik Hagen)

Direktør Gudmund Gjølstad hos Sivil klareringsmyndighet vil ikke kommentere enkeltsaker i detalj.

– Norges Bank har hatt en forespørsel inne om sikkerhetsklaring, og det har vi fattet en avgjørelse på at han ikke får, sier Gjølstad.

Torsdag kom PST (Politiets sikkerhetstjeneste) med en ny rapport om at kinesisk og russisk etterretning spionerer på norsk oljesektor. PST frykter at etterretningsinformasjon i verste fall kan brukes til å utføre sabotasjehandlinger mot oljebransjen.

To avskjeder på under ett år

I kraft av jobben som visesentralbanksjef, var Jon Nicolaisen første nestleder av hovedstyret i Norges Bank og andre nestleder i komiteen for pengepolitikk og finansiell stabilitet.

Nicolaisen fikk en travel start i den nye jobben han nå brått må slutte i, med konflikten rundt ansettelsen av oljefondssjefen, Nicolai Tangen.

Forrige uke ble Nicolaisen og sentralbanksjefen satt i karantene etter at Tangen testet positivt for covid-19.

Det har vært mye utskiftninger på kort tid i jobben som visesentralbanksjef i Norges Bank. Jon Nicolaisen tok over i april etter Egil Matsen, som hadde hatt stillingen siden 2016.

Matsen sluttet også før åremålsperioden gikk ut, men av familiære årsaker.

Finansdepartementet setter umiddelbart i gang en rekrutteringsprosess for å finne en ny visesentralbanksjef. Det er ikke klart hvorvidt det vil ansettes en person midlertidig i stillingen i påvente av fast ansettelse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.