– Etter å ha bodd i USA en stund, merker en jo de fordeler man har i Norge rent teknologisk, svarer Jon von Tetzchner optimistisk på spørsmål om hvor godt rustet norske bedrifter er i møtet med ny teknologi. 

Opera-gründeren mener Norge er bedre rustet enn mange andre, og opplever selv forskjeller etter at han sluttet i Opera, solgte aksjene og flyttet med hele familien til området nord for Boston i USA. Her har han bygd opp en landingsplass for gründere fra Norge og Island, blant annet de titalls bedriftene han selv har investert i. 

 Von Tetzchner opplever særlig amerikansk bankvesen som moden for endringer og påpeker at nordmenn slipper mye papirarbeid knyttet til selvangivelse og private helseforsikringer. 

– Jeg tror en skal være glad for at en slipper å forholde seg til dette i Norge, sier han.  

– Nevn en norsk gründer eller en etablert bedrift som virkelig har imponert deg med nyskaping?
– Rolf Assev. Jeg synes arbeidet han gjorde i Opera og det arbeidet han gjør i Startup Lab og Founders Fund mangler sidestykke. Rolf er klart en av de mest innovative personene jeg kjenner. Innovasjon er ikke bare rundt produkter, men også markedsføring og pakning. Det er noe som ofte glemmes og der er Rolf unik. Måten man støtter selskapene i Startup Lab er unik. Jeg har stor tro på at det vil komme flere ledende selskaper ut fra Startup Lab.

– Som statsminister, hva ville du gjort for å gjøre Norge mer fremtidsrettet?
– Jeg ville støttet forskningsmiljøene og investert i nyskapende bedrifter. Vi trenger langsiktig investering med fokus på å bygge løsninger og arbeidsplasser. Vi har vist at vi kan innovere. La oss satse igjen og oppnå de resultater vi kan oppnå ved en fokusert innsats. 

– Hva er din mest spennende investering?
– Her blir nok svaret Vivaldi. Jeg har veldig tro på det vi gjør og det teamet vi har samlet. Sist gang vi laget en nettleser så nådde den 350 millioner brukere. Jeg har tro på at vi skal kunne nå veldig gode tall i Vivaldi også og påvirke internett på en positiv måte. 

– Hva er din dårligste investering?
– Jeg investerte i Q Factor i USA sammen med en rekke andre. De ble solgt uten at investorene fikk en krone. Ellers er jeg glad for at alle de andre selskapene jeg har investert i lever og vokser. Flere av dem har et stort potensial.

– Hvis du skulle investere 100 millioner kroner innen områdene kunstig intelligens, big data, droner, robotisering og delingsøkonomi, hvordan ville du fordelt dem?

– Jeg må innrømme at jeg ikke investerer i områder. På engelsk kalles det jo «spaces», som er tomrom. Jeg investerer i ideer og team. Jeg ville analysert de selskapene som er tilgjengelig, de målene de har og de teamene som leder dem. Dermed ville jeg antageligvis investert i flere selskaper som rører disse områdene, men også andre. 

– Er det noen av disse teknologiene som skremmer deg, og hvorfor?

– Det gjelder nok disse og andre teknologier at de kan brukes til positive ting og negative ting. Jeg velger å fokusere på hvordan teknologien kan brukes på en positiv måte.

– Har du en ny dings, app eller digital tjeneste som du er spesielt glad for eller noe du virkelig ønsker deg?

– Jeg tester alltid nye dingser. Jeg har en ny drone. Jeg mistet kontrollen over den forrige. Den hadde egen vilje og dessverre er jeg ikke den eneste som har opplevd det med denne dronen. Det har så langt gått bra med den nye, en Autel X-Star. Jeg liker også å bytte telefoner ofte og foretrekker mindre kjente merker for oss i vesten. Du får mye mer for pengene på den måten, og i India kjøpte jeg meg en Oppo F1 Plus. Det er en virkelig bra telefon.  

LES FLERE INTERVJUER MED TEKNOLOGI-INVESTORER HER:

ARE TRAASDAHL:Utgjør 63 prosent av USA-børsene, men finnes nesten ikke i Norge

PETTER STORDALEN:-Den som ikke fornyer seg vil forvitre

SIRI BEATE DAMSLETH:-Ville puttet 95 av eggene i samme kurv

THARALD NUSTAD:-Meningsløst å grave ned pengene i Oljefondet(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.