Kahoot er trolig Norges raskest voksende nettselskap, noen gang. Selskapet, som lager en quiz-basert læringsplattform, ble startet av Johan Brand, Jamie Brooker og Morten Versvik og lanserte første versjon i august 2013. 

 Nå trekker Brand og Brooker seg ut av den daglige driften, skriver de selv i et blogginnlegg.

– Med ny ledelse på plass føler vi det er på tide å fokusere på nye utfordringer. Vi vil begge fortsette som rådgivere, aksjeeiere og forkjempere for Kahoots misjon, skriver de.

Bryte ned vegger

Brand ledet selskapet inntil september, da han ga roret videre til Erik Harrell, tidligere finansdirektør i Opera Software. Innen gründerverdenen er det mange som mener gründere kan bli suksessrike ledere for store selskaper, og de kan vise til suksesser som Facebook, Google, Amazon og Microsoft. En annen skole hevder gründerne bør trekke seg ut når selskapet blir voksent. Johan Brand ga klart uttrykk for at det siste passet best for ham. Da han ga seg som sjef sa han til Shifter at han ikke var typen til å være «executive manager», men liker å bryte ned vegger og kjempe. 

- Johan og Jamie er gode entreprenører. De har ikke sagt hva planen deres er, men jeg vet de vil starte noe nytt sammen, sier Harrell, som mener overgangen utviklet seg naturlig etter at et nytt lederteam kom på plass, med erfaring innen global vekst. 

- Vi beveger oss mot neste steg i selskapets utvikling. Vi skal ha fortsatt brukervekst, men også kommersialisering, sier Harrell, som viser til at med-gründerne Morten Versvik og Åsmund Furuseth fremdeles har sentrale roller i selskapet.

Han sier Brand og Brooker har gjort en strålende jobb med å gi selskapet stor brukergruppe og en global merkevare, som de nå kan bygge opp inntjening på.

Rekordraskt til 50 millioner

Tidlig i selskapets historie var de innom oppstartsmiljøet på Startuplab i Oslo, og de imponerte Rolf Assev, leder for Startuplab.  

– Det tok oss ti år å nå 50 millioner brukere i Opera. Det tok 3,5 år for Facebook å nå 50 millioner brukere og det tok Johan Brand og hans strålende team tre år å nå de første 50 millioner brukerne, skriver han på Facebook. 

– Hvordan skilte Kahoot seg ut da de satt hos dere? 

– De var veldig gode på kommunikasjon, og beinharde på å prioritere vekst, sier Assev til DN. 

Assev var sentral i oppbyggingen av nettleserselskapet Opera Software, og mener Kahoots strategi kan sammenlignes med måten Opera-gründer Jon von Tetzchner bygget opp en lojal brukergruppe rundt selskapet, som var viktig for utviklingen.   

– De fokuserte på brukerne veldig tidlig og bygget opp en fangruppe av lærere, sier Assev om Kahoot. 

Store investorer

Kahoot har så brukt mer energi på vekst enn overskudd, og har kunnet holde foten på gasspedalen ved hjelp av store investorer. I høst hentet selskapet inn 85 millioner kroner, og blant investorene var de nordiske kjempene Creandum og Northzone, som også hadde investert i selskapet tidligere. I tillegg fikk de inn Microsoft Ventures. 

Nylig kom de også inn i varmen hos Microsoft på en annen måte, da Kahoot ble trukket frem som en av fire samarbeidspartnere for Microsofts chat-baserte samarbeidsverktøy Teams, som følger med programvarepakken Office 365. 

– Teams er en ny måte å få flere til å bruke Kahoot. Det kan utvide bruken i det fysiske klasserommet til hjemmet. Elevene kan få Kahoot-spilling i hjemmelekser eller lage Kahoots som hjemmelekse, sa administrerende direktør Erik Harrell nylig til DN. 

«Grip tak i dem»

Blogginnlegget fra Brand og Brooker har den optimistiske tittelen «Up, up and away». Det røper ikke røper ikke hva de vil gjøre fremover, men Assev kommer med en klar anbefaling til oppstartsselskaper. 

– Dere bør virkelig prøve å gripe tak i dem og få deres tanker om hvordan dere kan utvide deres brukergruppe, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik deaktiverer du Bixby
Slik skrur du av Bixby på Galaxy S8 og S8+.
00:09
Publisert: